Skocz do zawartości

Strzelanie / przeskakiwanie sprężyny

Ptysiek1971

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Posiadam E61 mechanik wymieniał komplet amortyzatory i poduszki po paru miesiącach wyszło ze źle założone sprężyny ( zorientowani pewnie wiedzą o co chodzi ), strzelało  / przeskakiwało przy skręcaniu.

Tym razem osobiście przystąpiłem do poprawy tego i jest dużo lepiej w prowadzeniu i auto stoi równo ( wcześniej byla róznica) , lecz jeszcze strzela tylko z lewej strony, dodam najważniejsze ze wymieniłem jedną gumę pod sprężynę bo była uszkodzona ( a lewa co była teoretycznie dobra zostawiłem i z tej strony czasami cos strzeli przeskoczy ) 

Czy miał ktoś podobny przypadek i może podpowiedzieć ze po poprawie sprężyn z jednej strony dalej nie zawsze przeskoczy  ?  Czy winna może być ta stara guma teoretycznie dobra ?

Wymieniałem amory u siebie i powiem szczerze że nie wiem co tam można źle poskładać no chyba że coś się zapomniało załozyć. Jedyne przypadki przeskakujących sprężyn jakie spotkałem to zatarte łożysko amortyzatora, zgnita podkladka górna sprezyny przez co blokowała się na obudowie łozyska amortyzatora albo odłamany kawałek sprężyny u góry przez co sprężyna przeskoczyła przez podkładkę i zapierała sie o obudowę łożyska.

Składałem łozysko jest nowe, nie jest zatarte , podkladka dana normalnie obraca sie swobobnie łozysko i spręzyna jest cała. Obawiam sie ze dolna guma moze byc z nia problem, jak podnosze lewarkiem do góry to również słychac przeskoczenie spręzyny. 

Jezeli jest deszczowo przez co amortyzator jest mokry razem z wszssytkimi elementami to nic nie słychac.

Pamientaj ze  ta Podkładka  między  talezem sprężyny  a łożyskiem    pasuje tylko   jedną  stroną bo  jest to podkładka  Sferyczna  jeśli  jest  odwrotnie  po skręcenie     amorka  bedzie się    klinować 

Ciężko powiedzieć co tu jest nie tak jak być powinno. Pomijając jakieś "motane" zawieszenie to chyba jeszcze nie trafiło mi się żeby sprężyna była luźna w zestawie jak na fotkach nawet nie pamietam czy próbowałem kręcić już zamontowaną sprezyną.