Skocz do zawartości

Kompatybilność pompy wysokiego ciśnienia Pierburg (7.06032.35.0) z F32 428i xDrive ze Stanów Zjednoczonych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

może ktoś miał podobny problem z akurat tą albo inną częścią.

Moje auto pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, wystąpiła jednak potrzeba (wg. info od mechanika) wymiany pompy wysokiego ciśnienia. Zamówiona została pompa marki Pierburg (7.06032.35.0), która wg. katalogu wielu dedykowanych sklepów części samochodowych pasuje do mojego modelu.

Okazało się jednak, że po instalacji pompy wtyczka nie pasuje do gniazdka samochodu (mechanik powiedział że związane to jest z tym, gniazdo amerykańskie nie pasuje do wtyczki europejskiej). Auto pali i jeździ bez podłączonej tej pompy, z tym że wyciągnąć z niej więcej niż 60km jest prawie niemożliwe, paliwa spala ok. 20l/100km, a przy odpalaniu na początku silnik gaśnie bez dodatkowego ciśnienia z mojej strony na pedał gazu.

Przy podłączaniu pompy do samochodu silnik zaczyna się trząść i po kilku sekundach gaśnie. Mechanik zrobił "własnoręczną" wtyczkę, argumentując to tym, że tak czy inaczej pompa ma 12V i musi działać również z tym jego rozwiązaniem. Z tego wynika, że problem nie jest w niekompatybilności pompy, a w czymś innym.

Dajcie proszę znać, czy mieliście taki problem. Zastanawiam się właśnie czy to faktycznie tak jest lub po prostu mechanik naciągnął mnie na zakup tej pompy.

• Moderatorzy
Opublikowano

Nr OE pompy 13 51 8 604 229, montowana w autach:

420iX N20 Coupé, ECE

420i N20 Coupé, ECE

428iX Coupé, ECE

428iX N20 Coupé, USA

428iX N26 Coupé, USA

428i N20 Coupé, ECE

428i N20 Coupé, USA

428i N26 Coupé, ECE

428i N26 Coupé, USA

Tak więc montowana w USA i w UE oryginalna, więc wtyczka nie ma prawa być problemem. Mechanik zrobił błędną diagnozę.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Jednak gniazdo które ma ta nowa pompa nie pasuje pierwotnie do wtyczki od auta. Wg. info obsługi klienta e-sklepu "Części do BMW" faktycznie ta wtyczka nie pasuje ponieważ pompa jest nowa, a auto ma 2013 rocznik i jako skutek stara wtyczka auta nie pasuje do nowego gniazdka pompy. Czy to może tak być?

Mogę również przy okazji poprosić o info jaki silnik posiada akurat moje auto - N20 lub N26? Mam problem z wyszukiwaniem tej info za nr VIN.