Skocz do zawartości

Ile wam wytrzymały amortyzatory?

asaledr

Rekomendowane odpowiedzi

Ile wam tysięcy kilometrów wytrzymały przednie amortyzatory? Z ciekawości pytam bo u mnie przy 65tyś, 40-50% coś szybko szczególnie że nie jeżdżę po dołach, polach czy dziurawych drogach, w mieście mieszkam, jak trasy to tylko raczej nowe Ski i autostrady. Zresztą to nie pierwsze moje auto i przy przebiegach 140 tysięcy w innych autach ciągle były pierwsze amorki fabryczne. Może stacja diagnostyczna ma jakiś beznadziejny sprzęt. Ale może powiedzcie ile u was wytrzymały amorki przednie. 

Edytowane przez asaledr

• Zasłużeni forumowicze

wjechałem kiedyś samochodem przygotowanym do rajdów z podwójna spręzyną i bardzo twardym amortyzatorem, szarpaki zgłupiały, robiliśmy testy, zmiana ciśnienia w oponach o 0,5 bardzo zmienia odczyty na tych ich szarpakach, kolega diagnosta sam się śmiał.. to samo z dodatkowym obciążeniem w bagażniku, też ma wpływ, masz problem ze swoimi czy tylko tak pytasz ogólnie? Stacje diagnostyczne i te ich urządzenia pomiarowe są dobre to pomiaru juz na prawdę zepsutych/wylanych amorów. Pytanie o Twoje porównanie było by dobre gdyby dwa takie same samochody pokonały dokładnie taką samą trasę

• Zasłużeni forumowicze

Kiedyś w e39 pierwszy przegląd po zakupie - 40-50% - no nic, pojeździłem trochę i w trasie jeden się wylał, całkowicie, koło przednie skakało jak oszalałe, założyłem oba przednie nowe sachsa m-pakiet, kilka miesięcy później badanie na tej samej stacji - 40-50%... Więc chyba tyle w temacie miarodajności tych urządzeń
😅
Najlepsze, że z tyłu na NIVO i dokładnie te same zakresy wyskakiwały.

Edytowane przez madseason

22 minuty temu, WojtekX napisał(a):

masz problem ze swoimi czy tylko tak pytasz ogólnie?

Tak chodzi o moje auto. Znaczy problemu nie mam, prowadzi się super nie mam do niczego zastrzeżeń. Tylko przestraszył mnie ten wynik. Ale pojechałem do dobrego mechanika w okolicy i pytam co on o tym myśli. Przejechał się mówi że wszystko jest jego zdaniem ok. Zajrzał pod te gumowe osłony amortyzatorów mówi że nic się nie wylewa, nie ma śladów żadnego oleju. I że nie spotkał się żeby przy tym przebiegu zmieniać amorki. I mówi że na moim miejscu na razie by nic nie ruszał, bo te maszyny to różnie pokazują. A że ja teraz jeżdżę bardzo mało może 5k na rok tym autem to pomyślałem dam sobie spokój na razie. 

Drugi mi powiedział, panie ja raz nowe założyłem pojechałem na przegląd i pokazywało 60%,a znowu inny powiedział że jakbym napompował z 2,7 bara to bym miał z 70% na tych maszynach. Więc nie wiadomo komu wierzyć.

Edytowane przez asaledr

• Zasłużeni forumowicze

w BMW wymieniałem trzy razy tylne amortyzatory.

W E91 - 320d - no to będzie dużo lat temu. Raczej dla zasady wymieniłem

W E91 - 330d - diagnosta powiedział że 30% to żadna sprawność i wypadałoby wymienic, nie było żadnych objawów, oznaków. Nowe miały podobnie i to była kwestia skp jak i profilu opon i rozmiaru felg

I w F10 520d z EDC przy około 300 tys km (byly od nowosci, jeden sie wylal).

12 godzin temu, WojtekX napisał(a):

Stacje diagnostyczne i te ich urządzenia pomiarowe są dobre to pomiaru juz na prawdę zepsutych/wylanych amorów.

Nie mów hop 😄 Kiedyś w Astrze H miałem wylane tylne amortyzatory, a na zakrętach auto się kładło. Na przeglądzie wyszło po 60% 😐

Z kolei w E46 jak wymieniłem amory na nowe Sachsa, to miesiąc później na przeglądzie wyszło, że mają po 50% 😆

Prawda jest taka, że jesli nic się nie dzieje, to pomiarom na stacji nie ma co ufać. Teoretycznie nowy amortyzator na stacji nigdy nie będzie miał 100%.

Na pomiar ma znaczenie wiele czynników - cisnienie w oponach, rodzaj sprężyn, dociążenie auta etc. 

Moje E46 miało wymieniane pierwsze amortyzatory po 240kkm. 

• Lubię to 2