Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje waszej pomocy w sprawie naprawy,wymiany membrany odpowietrzania komory silnika. Problem ten pojawił się nagle w czasie jazdy. O swoje Beemki zawsze dbam i jestem zdruzgotany tym co się stało. Ale jak widzę to problem silników 8-mio cylindrowych w BMW. Szukałem na Forum tematu o naprawie membrany ale chyba jestem zbyt nieudolny skoro nie znalazłem. Proszę więc o Waszą pomoc w tej sprawie. Dokładny opisa co i jak zrobić, narzędzia jakie mam przygotować oraz gdzie najlepiej zakupić te część.

Pozdrawiam

Wojtek z Lubina

P.S. - Może jest ktoś tu na Forum z Lubina ( Dolnośląskie) i mógłby mi pomóc w wymianie tej membrany ???

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Przy zamówieniu tej części wystarczy podać nr silnika i rocznik???

Czy potrzeba kupić jakieś uszczelki???

Jak będę wymieniał tę część to postaram się wzorem innych forumowiczów porobić fotki wraz z intsrukcją co i jak.

Widzę, że będę miał trochę rozbierania.

Pozdrawiam jeszcze raz serdecznie i dziękuje za pomoc!!!

Opublikowano

Znalazłem kilka ciekawych linków które tu dla Was wklejam

separator czyli słynna membrama

http://www.bimmerboard.com/forums/posts/11919

http://www.bimmerboard.com/forums/posts/49387

Te strony trzeba zejść na sam dół bo tam dopiero są fotki

oraz wiele ale naprawde wiele porad naprawczych wraz ze zdjeciami

http://www.e38.org/

Na w/w stronie jest cała masa rysunków, fotek, opisów. Jest w czym wybierac !!!

Może choć w ten sposób spłacę Wam swój dług!!!

Opublikowano
zaolejone swiece 4 i 8 , kopcenie z wydechu, zwiekszone zuzycie oleju , spadki mocy, dziwne swistanie w komorze silnika...ale to są juz zaawansowane stadia membranowej choroby i lepiej nie czekac. Najpierw wykrec swiece 4 i 8 ( pod szybą ) i je obejrzyj.JEsli bedą sie znacząco roznic od pozostałych w kwestii oleistego nagaru- membrana kaputt...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wreście się udało odkręcić dwa ostatnie torsy. Myślałem, że będę już musiał szlifować łby śrub by sciągnąć separator a później wykręcić śruby. Dzięki Wam mam do wydania tylko 140zł na nowy separator. Jutro go zamawiam. Tak jak pisaliście - jest pęknięta membrana. Dużo oleju w kolektorze ssącym. Muszę go powycierać by nie zabrudzić nowych świec zapłonowych.

Jeszcze raz Wam dziękuję za okazaną pomoc bo u mnie mechanicy już namawiali mnie na remont silnika !!!

www.ifp.pl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Separator oryginalny zakupiłem wraz z 8 świecami NGK zakupiłem za 240zł w firmie FOTA. Wszystko gra i buczy jak mawia moja córcia. Pozostało mi wymienić olej Castrol TXT Softec Plus. Jeszcze raz Wam dziękuję bo bez waszej pomocy nic bym nie zdziałał !!!