Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 12:16, Kingu napisał(a):

A ja nie potwierdzam. Na letnich 275/315 jest bardzo stabilnie, ale zupełnie nie odczuwam różnicy pod tym względem na zimówkach 275/275. Wiadomo że zimową porą jeździ się trochę spokojniej, ale żeby jakaś wielka różnica to nie.

Bardzo stabilnie to w ogóle w X5 nie jest. W żadnej konfiguracji 🙂 Przynajmniej każde z aut, którymi wcześniej jeździłem, było bardziej stabilne / nie było niestabilne.

Tu na 22 jest w akceptowalnie przy niższych prędkościach i delikatnie nerwowo przy wyższych (180+). Na 20" z wąskimi tyłami było na tyle źle już przy 150, że poważnie zastanawiałem się nad zmianą auta i powrotem do jakiegoś normalnego lub podniesionego kombi. Jeśli ktoś jeździ bardziej dynamicznie, zdecydowanie odrazam 20" (275).

Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 12:22, kenhor napisał(a):

Literackie określenie - "rozlane jak tapczan" 🙂. Zacząłem teraz drugi sezon na 20" (lato mam 22"), nie mam podobnych spostrzeżeń. Zrobiłem kilka tras na nich wliczając w to zeszłoroczną do Austrii, nie odnotowałem niestabilności. Oczywiście opony mają wyższy profil niż letnie, więc pewnie nie wejdę w zakręt/łuk z tą samą prędkością, bo auto zacznie trochę myszkować, ale mówimy tu już o sportowej jeździe, a nie normalnej. Także nie podzielam opinii.

Tu nie chodzi o profil. Profil sam w sobie nie jest aż taką przeszkodą. Koła 275 tył mają węższy rozstaw niż 315 tył, są głębiej schowane w nadkolach. To jest największy problem powodujący gorszą stabilność.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Naprawde wierzysz, że BMW wypuściło i potem homologowało opony/koła które dają takie wrażenia z jazdy? Takich odczuć jak opisujesz to nie miałem nigdy podczas jazdy w żadnym SPRAWNYM TECHNICZNIE samochodzie. Sam na 20' (275mm)w co dziennej jeździe nie widze różnicy w porównaniu do letnich 21' (315mm) a sportowych prób tym samochodem nie uskuteczniam. W trasie zupełnie normalnie do 200km/h się wszystko zachowuje (szybciej SUVem szczegolnie na zimówkach nie jeżdzę). Myślę, że istotne jest tu jeszcze prawidłowe ciśnienie oraz stan i klasa używanych opon. Poza wszystkim 275mm to nie jest wąska opona! 

Jeszcze słowo odnośnie tej "gorszej stabilności". Jak przesiadam się z serii 8 do X5 to wiem co to jest gorsza stabilność. Nie jest to jednak nic co odbieram jako niebezpieczne w X5 a jest to mniejsza precyzja prowadzenia i przy wyższych prędkościach uczucie, że siedząc na wysokości autobusu nie mogę sobie na tyle pozwolić co w usportowionym sedanie o całkowicie różnych od X5 proporcjach. Nawet gdybym wcisnął koła 23' do X5 i założył najbardziej sportowe niskoprofilowe opony to zmiany w zakresie tej stabilności mogłyby być jedynie kosmetyczne.

Edytowane przez Michael1916
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ja mam 20-stki RFT na zimę i lato. Na obu kompletach jeździ się bardzo dobrze i nie odczuwam żadnych niestabilności. Odnoszę subiektywne wrażenie, że na zimowym secie( szer 275 na obu osiach) auto prowadzi się "lżej"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 minut temu, benson6 napisał(a):

Ja mam 20-stki RFT na zimę i lato. Na obu kompletach jeździ się bardzo dobrze i nie odczuwam żadnych niestabilności. Odnoszę subiektywne wrażenie, że na zimowym secie( szer 275 na obu osiach) auto prowadzi się "lżej"

Może tak być bo masz różne opony na zimę i lato. Są duże różnice w prowadzeniu samochodu w zależności od wybranego modelu opon czy to letnich czy zimowych a miedzy zimowymi a letnimi to musi "działać" inaczej. Kup na lato jakieś chińczyki za 300-400 zł to też będziesz miał nowe doświadczenia🙃

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Michael1916 napisał(a):

Może tak być bo masz różne opony na zimę i lato. Są duże różnice w prowadzeniu samochodu w zależności od wybranego modelu opon czy to letnich czy zimowych a miedzy zimowymi a letnimi to musi "działać" inaczej. Kup na lato jakieś chińczyki za 300-400 zł to też będziesz miał nowe doświadczenia🙃

Raz pod presją czasu kupiłem chińczyki do Renault Captura którego trzymam w firmie dla pracowników. Jechałem tym autem ze dwa razy i powiem tak, przyczepność na śniegu i mokrej nawierzchni była nie najgorsza, ale trzymania bocznego zero ! Auto na zakrętach pływało jak ponton. Ponoć z chińskimi oponami jest jak z kobietami, zależy jak trafisz 😉

Edytowane przez benson6
Opublikowano
15 godzin temu, JarekR napisał(a):

Bardzo stabilnie to w ogóle w X5 nie jest. W żadnej konfiguracji 🙂 Przynajmniej każde z aut, którymi wcześniej jeździłem, było bardziej stabilne / nie było niestabilne.

Tu na 22 jest w akceptowalnie przy niższych prędkościach i delikatnie nerwowo przy wyższych (180+). Na 20" z wąskimi tyłami było na tyle źle już przy 150, że poważnie zastanawiałem się nad zmianą auta i powrotem do jakiegoś normalnego lub podniesionego kombi. Jeśli ktoś jeździ bardziej dynamicznie, zdecydowanie odrazam 20" (275).

Zestawiając to co piszesz z naszymi doświadczeniami, o których też tu piszemy że jest OK, to może warto sprawdzić czy coś nie jest nie tak z twoimi oponami/zawieszeniem?

Opublikowano
3 godziny temu, Kingu napisał(a):

Zestawiając to co piszesz z naszymi doświadczeniami, o których też tu piszemy że jest OK, to może warto sprawdzić czy coś nie jest nie tak z twoimi oponami/zawieszeniem?

Musiałbym sprawdzić kilkanaście różnych X5 w takiej sytuacji. Nie widziałem X5, które by tego "problemu" (a może jednak cechy?) nie miało. Najgorsze było przedliftowe 45e - rozmieszczenie układu PHEV jest w tym aucie fatalnie. BMW było tego świadome. Z tego co widziałem na schematach, przy okazji liftu i wersji 50e korygowali to.

Nie udało mi się dotychczas przetestować zawieszenia z aktywnymi stabilizatorami (Executive). Ciekawy jestem, na ile to by pomogło. W 540d miałem taki zawias (AD) i auto jeździło dużo lepiej od egzemplarzy wyposażonych w standardowe, czy zwykłe adaptacyjne (EDC). Mój egzemplarz X5 nie różni się od innych testowanych 40d na pneumatyce i kołach 22" pod kątem prowadzenia.

Egzemplarze na 20" wąskiej zimie, którymi jeździłem, prowadzą się tak samo lub jeszcze bardziej (te na zwykłym zawieszeniu adaptacyjnym) nerwowo, a auta na szerszych tyłach odczuwalnie lepiej, ale dalej nieidealnie pod kątem stabilności. Po wielu tys. km może i można się do tego trochę przyzwyczaić, ale przez pierwsze tygodnie różnicą między autami kombi a SUV delikatnie mówiąc nie byłem zachwycony. Na pewno pomogła zmiana oczekiwań i stylu jazdy, gdy na tylnej kanapie pojawił się fotelik.

Obstawiam, że część kierowców jednak po prostu nie widzi jakichś rzeczy / nie przeszkadzają im. Ileś osób w końcu kupuje te MB z krzywo montowanymi kierownicami i są w stanie się wręcz wykłócać, że kierownica siedzi idealnie prosto, podczas gdy większość modeli ma ten koszmarny offset 4-5 cm a kolumna kierownicy nie jest prostopadle do siedziska. W prasie motoryzacyjnej też cisza. Kwestia została zauważona tylko raz, przez aG, podczas testu pierwszego GLK: https://autogaleria.pl/mercedes-glk-350-cdi-4matic-blueefficiency

Do jazdy autostradowej dużo lepiej sprawdzał się poprzednik - 540d Touring, czy nawet V90CC. Allroady również.

Opublikowano
7 godzin temu, Michael1916 napisał(a):

Naprawde wierzysz, że BMW wypuściło i potem homologowało opony/koła które dają takie wrażenia z jazdy? Takich odczuć jak opisujesz to nie miałem nigdy podczas jazdy w żadnym SPRAWNYM TECHNICZNIE samochodzie. Sam na 20' (275mm)w co dziennej jeździe nie widze różnicy w porównaniu do letnich 21' (315mm) a sportowych prób tym samochodem nie uskuteczniam. W trasie zupełnie normalnie do 200km/h się wszystko zachowuje (szybciej SUVem szczegolnie na zimówkach nie jeżdzę). Myślę, że istotne jest tu jeszcze prawidłowe ciśnienie oraz stan i klasa używanych opon. Poza wszystkim 275mm to nie jest wąska opona! 

Jeszcze słowo odnośnie tej "gorszej stabilności". Jak przesiadam się z serii 8 do X5 to wiem co to jest gorsza stabilność. Nie jest to jednak nic co odbieram jako niebezpieczne w X5 a jest to mniejsza precyzja prowadzenia i przy wyższych prędkościach uczucie, że siedząc na wysokości autobusu nie mogę sobie na tyle pozwolić co w usportowionym sedanie o całkowicie różnych od X5 proporcjach. Nawet gdybym wcisnął koła 23' do X5 i założył najbardziej sportowe niskoprofilowe opony to zmiany w zakresie tej stabilności mogłyby być jedynie kosmetyczne.

Mercedes wypuszcza auta z krzywo zamontowanymi kierownicami od dziesiątek lat. Najnowsze BMW X1 aktualne też ma krzywy montaż. Wypuszczone zostało X5 45e z układem PHEV doklejonym na sztukę z tyłu, co dało w rezultacie chyba najbardziej nerwowo prowadzące się auto na wietrze, jakim jechałem.  

Dalej pytasz, czy wierzę w coś? 😀

Nie stoi to w kontrze odczucia gorszej stabilności, o którym piszesz przy przesiadce z 8GC na X5. Piszę, że zmiana z 315 na 275 z tyłu (węższe koła siedzą głębiej w nadkolach) jeszcze bardziej pogłębia to odczucie. Komuś może to nie przeszkadzać, ktoś może akceptować, ja zmieniłem koła zimowe na szersze i jestem zadowolony z efektu. 

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie uważam, że każde BMW specyficznie się prowadzi i albo to lubisz albo nienawidzisz. Co mam namyśli sepcyficznie - miałem 3, 5 i x5 ..i każde ma tą samą cechę. jak robisz ostro zakręt to buda nie licuje z podwoziem tzn. masz wrażenie że zaraz auto wyleci z zakrętu.. ale ono nadal się trzyma .. buda po prostu bardziej pracuje i bardziej się przechyla, niż nadwozie. Ciężko mi to wytłumaczyć, ale takie odnosze uczcie .. jak by "rama" swoje , a buda swoje xD 

Przyzwyczaiłem się zakceptowałem i dla mnie każde bmwe przez to się swietnie prowadzi i nie mam problemu z jazdą x5 na lato r22, a na zime r20 z 275 na tyle... Po prostu wiem na ile buda może się bujnąć, a na ile kola pozwolą 🙂 

Ogólnie każdego "dupsko" inaczej odbiera zakręty, prowadzenie, etc i ja mam takie odczucie , ktoś może mieć inne i nigdy nikomu żaden samochód nie dogodzi w 100% 

Edytowane przez Big_daddy
Opublikowano
13 godzin temu, Big_daddy napisał(a):

Ogólnie uważam, że każde BMW specyficznie się prowadzi i albo to lubisz albo nienawidzisz. Co mam namyśli sepcyficznie - miałem 3, 5 i x5 ..i każde ma tą samą cechę. jak robisz ostro zakręt to buda nie licuje z podwoziem tzn. masz wrażenie że zaraz auto wyleci z zakrętu.. ale ono nadal się trzyma .. buda po prostu bardziej pracuje i bardziej się przechyla, niż nadwozie. Ciężko mi to wytłumaczyć, ale takie odnosze uczcie .. jak by "rama" swoje , a buda swoje xD 

Przyzwyczaiłem się zakceptowałem i dla mnie każde bmwe przez to się swietnie prowadzi i nie mam problemu z jazdą x5 na lato r22, a na zime r20 z 275 na tyle... Po prostu wiem na ile buda może się bujnąć, a na ile kola pozwolą 🙂 

Ogólnie każdego "dupsko" inaczej odbiera zakręty, prowadzenie, etc i ja mam takie odczucie , ktoś może mieć inne i nigdy nikomu żaden samochód nie dogodzi w 100% 

Rozumiem o czym mówisz i potwierdzam. Zarówno seria 3, 5, jak i X5 mają te delikatne ruchy karoserii przy bardzo szybko pokonywanych łukach, a mimo to auto dalej się trzyma. Z mojego doświadczenia Touring na ogół nieco bardziej niż sedan tej samej serii (w serii 5 różne zawieszenia na tylnej osi, różna powierzchnia boczna).

Mówię tylko tyle, że jadąc autostradą podczas wiatru na tych 20" (275) napompowanych na standard (czyli 2,3 p+t, też istotna kwestia), w trybie Comfort/Adaptive,  przy prędkości zaledwie 150, jest "walka" o utrzymanie auta na swoim pasie wyjeżdżając np. z ciągu ekranów gdy auto dostaje podmuch. Mega nieprzyjemne, wymaga ciągłego wzmożonego skupienia.

Zmieniając koła na 21" (315) i pompując na Eco (p 2,7 a t chyba 3,1), problem znika, a ja się zastanawiam, jakim cudem producent homologował rozwiązanie p.t. węższe koła (275) osadzone głębiej w nadkolach.

W G20 320d mam do dziś podobne rozwiązanie (18" o tej samej szerokości 225 na zimę oraz 19" z szerszymi tyłami 255 na lato), różnica w prowadzeniu jest odczuwalna, ale w kierunku auta bardziej zwinnego i lepiej przyśpieszającego - nie w kierunku nerwowości. W G05, gdyby nie wyższy środek ciężkości i gigantyczna powierzchnia boczna, byłoby pewnie podobnie... ale nie jest. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przejechałem X5 140kkm i naprawde nie wiem o czym piszesz...Nie mam żadnych zastrzeżen co do stabilnosci na autostradzie czy to z wiatrem czy nie. Oczywiscie czuc boczny wiatr ale żebym mial walczyć jakos specjalnie, inaczej niz w innych samochodach to nie. Duzy problem z myszkowaniem i bocznym wiatrem miałem w E60 i troche mniejszy w F10 wiec wiem na czym to polega. Ponadto w X5 nie widze w tym względzie róznicy miedzy 20' 275mm a 21' 315mm.

Opublikowano
14 godzin temu, JarekR napisał(a):

Mówię tylko tyle, że jadąc autostradą podczas wiatru na tych 20" (275) napompowanych na standard (czyli 2,3 p+t, też istotna kwestia), w trybie Comfort/Adaptive,  przy prędkości zaledwie 150, jest "walka" o utrzymanie auta na swoim pasie wyjeżdżając np. z ciągu ekranów gdy auto dostaje podmuch. Mega nieprzyjemne, wymaga ciągłego wzmożonego skupienia.

Hmm.. jeżdże teraz w zime na r20, na lato r22.. x5 LCI i nie mam problemów między r20 a r22.. caly czas tak samo stabilnie ...

Opublikowano
8 godzin temu, Michael1916 napisał(a):

Przejechałem X5 140kkm i naprawde nie wiem o czym piszesz...Nie mam żadnych zastrzeżen co do stabilnosci na autostradzie czy to z wiatrem czy nie. Oczywiscie czuc boczny wiatr ale żebym mial walczyć jakos specjalnie, inaczej niz w innych samochodach to nie. Duzy problem z myszkowaniem i bocznym wiatrem miałem w E60 i troche mniejszy w F10 wiec wiem na czym to polega. Ponadto w X5 nie widze w tym względzie róznicy miedzy 20' 275mm a 21' 315mm.

A krzywe kierownice w e60 i f10 wyczuwałeś?

Opublikowano
5 godzin temu, Semtex93 napisał(a):

U tych co przestawia na autostradzie - moze geometria do sprawdzenia

To sporo aut bedzie do sprawdzenia🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, tomekck napisał(a):

Czy na tył można na te felgi włożyć szersze opony niż 275mm ?

Jeśli chcesz mieć balony... Przy ROF nie sądzę, żeby się dało.

Opublikowano
18 godzin temu, JarekR napisał(a):

To sporo aut bedzie do sprawdzenia🤭

Bardzo mozliwe, bo jak odbieralem 340tke to z fabryki lewe tylne kolo mialo zla zbieznosc i w efekcie trzeba bylo kontrowac kierownica a auto bylo niestabilne na autostradzie.

Po korekcie - perfect

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 11.12.2024 o 00:33, JarekR napisał(a):

A krzywe kierownice w e60 i f10 wyczuwałeś?

Nie. Nie wiem o co chodzi. Generalnie w czasach F10 i E60 miałem sporo zastrzeżen do BMW. W E60 ogolna jakosc i trwałosc materiałow no i wspolnie z F10, gdzie wykonczenie bylo juz lepsze, problemy z hamulcami ktore byly zbyt słabe i ciagle mialem kłopot z ich biciem i przegrzewaniem. Teraz seria G jest jak dla mnie naprawde dobra i jak wspominam te stare BMW E70, E65, E60, i po trochu nawet F10 to nie wiem czemu to kupowałem. Moze konkurencja była wtedy jeszcze gorsza...Teraz silniki wszystkie BMW ma bardzo dobre/rewelacyjne. Kiedys jak nie brały oleju (N55 umiarkowanie, N63 nawet 1l/1000km i przegrzewanie) to miały słaba kulture pracy M47 i N47 lub były kompletnymi porażkami jak N20. Mozna było miec tez "ale" do poziomu wyciszenia wszystkich modeli a szczegolnie tych ponizej serii 5. Teraz trudno mi wymienic jakies wady BMW i na pewno nie należy do nich prowadzenie ktore uważam, ze szczegolnie w przypadku X5, biorac pod uwage jego mase i gabaryty, jest rewelacyjne. Oczywiscie nie jezdziłem wszystkimi wersjami zawieszenia, rozmiarami kół. Mozliwosci jest teraz mnostwo. Pneumatyka, adaptacyjne, proff, skretna os i jeszcze 4 rozmiary kół. Moja kombinacja pneumatyki ze skretna tylna osia spisuje sie perfekcyjnie. Znajomy z 40i LCI tez pieje z zachwytu nad tym jak mu sie X5 prowadzi.

Opublikowano

Posiadam 20" M Star Spoke 740M CZARNE jako komplet na zimę. Na lato mam 22" też czarne. Kolor lakieru mam brooklyn grey w m pakiecie z czarnym grillem więc czarne koła świetnie pasują do reszty. Mam tylko dylemat co do tych 20" kół bo z tyłu średnio wyglądają przez to, że ich szerokość to "tylko" 275mm. Rozważam zmianę tych kół na 21" ale chciałbym się doradzić czy Y Spoke 741 M Bicolor (Orbit Grey, frezowane) to jedyna słuszna droga? Szkoda, że czarnych 21" nie ma ofercie bmw..

• Lubię to 1
Opublikowano
10 godzin temu, tomekck napisał(a):

Szkoda, że czarnych 21" nie ma ofercie bmw..

Możesz zlecić u dealera malowanie zakupionych nowych felg na dowolny kolor. Ja tak zrobiłem

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
10 godzin temu, tomekck napisał(a):

Posiadam 20" M Star Spoke 740M CZARNE jako komplet na zimę. Na lato mam 22" też czarne. Kolor lakieru mam brooklyn grey w m pakiecie z czarnym grillem więc czarne koła świetnie pasują do reszty. Mam tylko dylemat co do tych 20" kół bo z tyłu średnio wyglądają przez to, że ich szerokość to "tylko" 275mm. Rozważam zmianę tych kół na 21" ale chciałbym się doradzić czy Y Spoke 741 M Bicolor (Orbit Grey, frezowane) to jedyna słuszna droga? Szkoda, że czarnych 21" nie ma ofercie bmw..

Na 20' jest troche bardziej komfortowo i bezstresowo jesli chodzi o krawezniki czy inne nierowne drogi ale na 21' tez nie jest źle. Jesli priorytetem jest wygląd to wiadomo, że koła 21' beda wyglądały lepiej.