Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Przychodzę do Was z zapytaniem. Od 5 miesięcy jestem posiadaczem E90 z silnikiem N52B30 258hp. Odkąd mam samochód występuje w nim dziwny problem. Mianowicie po odpaleniu tylko i wyłącznie zimnego silnika następuje takie dziwne zafalowanie zatrzęsienie (?), jakby wypadnięcie zapłonu na jakieś 3 sekundy a następnie samochód chodzi normalnie. Po ponownym odpaleniu lub każdym następnym na ciepłym silniku ten problem nie występuje. Samochód ma moc jeździ normalnie. Co dotychczas zrobiłem:

- diagnostyka komputerowa aktualnie nie pokazała żadnych błędów, nie ma również zapalonej kontrolki "check engine",

- wymieniłem świece na nowe NGK takie jakie powinny być,

- przez okres posiadania przeze mnie samochodu miałem sytuację kiedy wyskoczył check engine co mnie ucieszyło bo myślałem, że rozwiążę problem, okazało się, że wywaliło błąd 2C9C, a więc wymieniłem sondę przed katalizatorem dla cylindrów 1-3. Check zniknął jednak problem nie został nadal rozwiązany. 

Przy wymianie świec rzuciło mi się w oczy, że jedna cewka jest inna od pozostałych, myślicie więc żeby zmienić komplet cewek żeby wszystkie były takie same?.

Sam już nie wiem, nie chcę też wydawać zbędnie pieniędzy. Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przepustnicę przeczyść. Być może podmień jak masz taką możliwość. Nie mówię że to to bo powodów może być wiele. Ale przy zapalaniu na zimnym pracuje właśnie przepustnica, poźniej już VVT.

Cewki bym wymienił jeśli nie wiesz ile przejechały. Zwykle wytrzymują 80-120 kkm.

Opublikowano

Dzięki, zauważyłem jeszcze coś takiego, że jak auto jest na biegu jałowym to po takim gwałtownym dodaniu gazu tak jakby się dławi, nie wkręca się płynnie na obroty. Może to też jest jakaś wskazówka to przyczyny.