Skocz do zawartości

Skrzypienie drzwi kierowcy i pasażera. Trzaski listwy kokpitu

maciekzet5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy któryś z forumowiczów spotkał się i rozwiązał problem skrzypienia przy otwieraniu/zamykaniu drzwi? Sprawa jest na tyle ciekawa ze problem występuje obustronnie z przodu w okolicy listwy dolnej przy szybie lub pod mocowaniem bocznych lusterek. Konkretne źródło dźwięku ciężko zlokalizować. Dołączam filmik jak to wygląda. Drugą sprawą są trzaski kokpitu po nagrzaniu na słońcu a następnie po włączeniu klimatyzacji. Listwy ozdobne to wzór romboidalne aluminium. Czy ktoś sobie poradził z tymi trzaskami może domowym sposobem?

Pozdrawiam 

IMG_0605.MOV

Edytowane przez maciekzet5

W g21 tak mialem ale na gwarancji „rozprezyli” deske i faktycznie przestalo, z tego co wiem to ponprostu demontowano i montowano ja na nowo ( moze rowniez stosowano jakies inne podkladki lub sruby ). Ale o dzwiekach z drzwi pierwsze slysze. Moze auto kialonjakas kolizje w przeszlosci ?!

Czy masz jakieś info odnośnie potencjalnego demontażu wewnętrznej obudowy od drzwi? Np. wymiana szyb? Wszelkie rozbieranie i składanie to ryzyko wyłamania spinek i jak później coś nie będzie spięte, to wówczas mogą być jakieś luzy i tak też to brzmi. Ja mam G30 z grudnia 2017 i na ten moment takowych dźwięków nie odnotowałem.

icon3.png G30 530i xDrive

• Zasłużeni forumowicze

Z pewnością nie jest to standard. Moja przedliftowa G30 nie trzeszczała mimo mojego 5-letniego użytkowania i z tego co wiem do dzisiaj nic nie skrzypi. Tak samo jak poliftowe G30, które użytkuję od prawie 1,5 roku. Zero zgrzytów, trzasków czy skrzypnięć. Nie wiem nawet jaki wpływ na kokpit ma słońce, bo przecież przez pół roku ono dość mocno świeci, a u mnie błoga cisza. Jeśli u kogoś skrzypi to stawiam na wadę produkcyjną, jakiś niewłaściwy montaż lub wadliwe elementy. Druga opcja to sytuacja, w której z jakiegoś powodu ktoś już to rozbierał i coś poszło nie tak przy powtórnym montażu. Trzeciej opcji nie widzę 😕 

Edytowane przez s0nar

W dniu 12.09.2024 o 07:49, saab napisał(a):

W g21 tak mialem ale na gwarancji „rozprezyli” deske i faktycznie przestalo, z tego co wiem to ponprostu demontowano i montowano ja na nowo ( moze rowniez stosowano jakies inne podkladki lub sruby ). Ale o dzwiekach z drzwi pierwsze slysze. Moze auto kialonjakas kolizje w przeszlosci ?!

Występuje symetrycznie, drobna szkoda była ale wątpię żeby miało to być przyczyną trzeszczenia jakichś uszczelek z okolicy lusterek bocznych...

W dniu 12.09.2024 o 15:15, MatiKosa napisał(a):

Czy masz jakieś info odnośnie potencjalnego demontażu wewnętrznej obudowy od drzwi? Np. wymiana szyb? Wszelkie rozbieranie i składanie to ryzyko wyłamania spinek i jak później coś nie będzie spięte, to wówczas mogą być jakieś luzy i tak też to brzmi. Ja mam G30 z grudnia 2017 i na ten moment takowych dźwięków nie odnotowałem.

Nic takiego nie odnotowano. Psikałem tydzień temu silikonem w sprayu, na próbę po stronie pasażera. Trzeszczenie pogorszyło się. Dzisiaj psiknałem wd-40 wokół tej trójkątnej obudowy lusterka bocznego która mocuje / przylega do całych drzwi i cisza póki co 🤣 z moich prób poszukiwania dźwięku po lekkim uciśnięciu tej obudowy trójkąta palcami w górę , tak jakby się chciało podnieść za lusterko drzwi do góry skrzypienia nie ma czyli wychodzi na to ze zbyt mocno uszczelka dociska listwę poziomą przy szybie...

Edytowane przez maciekzet5

W dniu 12.09.2024 o 23:00, s0nar napisał(a):

Trzeciej opcji nie widzę 😕 

Ja stawiam na opcję nr. 3 przy desce - na słońcu trzeszczy dekor ten dlugi - poziomy. U Ciebie zapewne deska obita skajem a u nas plastix fantastix. Do tego dochodzi ten dekor (u mnie Rombicle czy jakoś tak) i mamy trzeszczenie. Takie mam pomysły. Ale to nie jest też tak, że to jest jakoś przesadnie kłopotliwe. Po postoju na słońcu słychać kilka trzasków na początku jazdy i to tyle.