Skocz do zawartości

M40i LCI - opony zimowe

maleksa

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy jestem na forum więc się przywitam najpierw serdecznie!

Pytanie mam dotyczące opon na zimę, które niebawem przyjdzie mi zakupić. Na swoim M40i mam 245/45 i 275/40, chciałbym na zimę zakupić Micheliny Pilot Alpine 5 ale nie występują one w rozmiarze 275/45. Pytanie czy to będzie ok jeśli na posiadane felgi założę 245/45 na obie osie?

thx!

• Zasłużeni forumowicze

Stałem przed tym samym problemem. Zimowe opony tej wielkości są nie do kupienia. A jak już są to jakieś badziewia. Kupiłem felgi i opony zimowe w rozmiarze 19 cali. Dużo tańsze opony i dużo większy wybór.

• Lubię to 1

W dniu 10.09.2024 o 16:41, maleksa napisał(a):

Nowy jestem na forum więc się przywitam najpierw serdecznie!

Pytanie mam dotyczące opon na zimę, które niebawem przyjdzie mi zakupić. Na swoim M40i mam 245/45 i 275/40, chciałbym na zimę zakupić Micheliny Pilot Alpine 5 ale nie występują one w rozmiarze 275/45. Pytanie czy to będzie ok jeśli na posiadane felgi założę 245/45 na obie osie?

thx!

Na zimę możesz założyć:

1) 245/45R20 na felgach 8Jx20 ET27 - musisz kupić nowe felgi (co najmniej 2, zapewne 4, żeby mieć osobny komplet)

2) 245/50R19 na felgach 7,5Jx19 ET32 - też musisz kupić nowe felgi

Jak napisał powyżej kol. Jack79, wersja 19" wychodzi znacznie taniej.

• Lubię to 1

13 godzin temu, PKort napisał(a):

Na zimę możesz założyć:

1) 245/45R20 na felgach 8Jx20 ET27 - musisz kupić nowe felgi (co najmniej 2, zapewne 4, żeby mieć osobny komplet)

2) 245/50R19 na felgach 7,5Jx19 ET32 - też musisz kupić nowe felgi

Jak napisał powyżej kol. Jack79, wersja 19" wychodzi znacznie taniej.

Hejka 

Ja mam 20” w x4 245/45/20 dokładnie te same opony.Czyli tak jak kolega wyżej napisał dokup 2 te same felgi na tył i będziesz miał cztery te same koła.Napewno masz xdrive więc to będzie korzyść ponieważ co sezon będziesz mógł przekładać przód na tył i odwrotnie w ten sposób zadbasz o równomierne zużycie opon.

Pozdrawiam 

• Lubię to 1

Godzinę temu, Kolorusek napisał(a):

Czemu na zimę chcesz jakieś dziwne 275/40?  

W normlanym rozmiarze 275/35 masz Pirelli, michelin, hankook. Mówię o tych z homologacją bmw 

Takie mam letnie. Chciałem kupić ten sam rozmiar....

serdecznei dziekuje wszystkim za komentarze/porady! dla technicznego laika to złoto! 

skłaniam się do zakupu tylko opon na ten sezon (felgi dokupię za rok) i byłoby to:

przód 245/45 20 Pilot Alpine 5 SUV

tył 275/40 20 Pilot Alpine 5 

będzie działać?

czy to jest ok do xdrive aby były różne opony na osiach? opony są chyba bez homologacji bmw

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
6 godzin temu, DonDżonson napisał(a):

zmieniał ktoś na zimówki 19"? Rozmiarowo lepiej jednak przejść na węższe z tyłu, więc i tak nowe felgi potrzebne, więc zastanawiam się czy iść w 4x 245/45R20, czy coś na 19' i ewentualnie nawet iść w 235/50R19. Faktycznie jakieś 19" wchodzą na zacisk

Ja mam zimówki 19" w G08 - 245/50R19 to jest jedyny rozmiar dla opon zimowych w tym modelu.

8 godzin temu, DonDżonson napisał(a):

Tylko iX3 może mieć mniejsze hamulce i z 19” nie ma problemu, a w M40i już nie wejdą na zacisk

Z ciekawości zapytam: sprawdzałeś to? Czy zaciski w M40i nie są czasem takie same jak w zaciski sportowe M, które można dobrać także do 30i?

• Zasłużeni forumowicze
10 godzin temu, DonDżonson napisał(a):

Tylko iX3 może mieć mniejsze hamulce i z 19” nie ma problemu, a w M40i już nie wejdą na zacisk

Z tego co widzę iX3 oraz M40i mają taką samą średnicę tarczy z przodu - 348mm, i w przypadku iX3 19-calowe felgi wchodzą.

Tylne tarcze i tu i tu są mniejsze.

Z kolei 30i z przodu ma mniejsze tarcze 330mm, z tyłu z tego co widzę 345mm.

No i pozostaje temat wielkości zacisków, choć iX3 waży grubo ponad 2 tony, więc zaciski nie są małe 😉

Edytowane przez Pe.te

9 godzin temu, tejotte napisał(a):

Z ciekawości zapytam: sprawdzałeś to? Czy zaciski w M40i nie są czasem takie same jak w zaciski sportowe M, które można dobrać także do 30i?

Właśnie szukam

7 godzin temu, Pe.te napisał(a):

Z tego co widzę iX3 oraz M40i mają taką samą średnicę tarczy z przodu - 348mm, i w przypadku iX3 19-calowe felgi wchodzą.

Znalazłem coś takiego

IMG_2989.thumb.png.e9c1198515e44018b84befae0ac4de80.png

IMG_2992.thumb.jpeg.ce5e072bc9c1b0139428433a8ed1a6bf.jpeg

więc jeśli wierzyć temu, to owszem średnica tarcz ta sama, ale grubość inna, więc będzie inny zacisk i tu może pojawić się problem że jednak do M40i i M40d 19” nie podejdą, a nawet jeśli to nie każde.

• Zasłużeni forumowicze

Zacisk mały nie jest, ale zobacz tu.
To z czasów kiedy realoem jeszcze działał - nie ma co prawda G01 LCI, ale w tym wypadku to raczej bez znaczenia.

Według katalogu części BMW do M40i da się dopasować 19" i masz nawet podane konkretne modele (dla modelu pre-LCI):

https://www.realoem.com/bmw/enUS/partgrp?id=TY91-EUR-12-2019-G01-BMW-X3_M40iX&mg=36

Edytowane przez Pe.te
  • Dziękuję 1

• Zasłużeni forumowicze

W zeszłym roku kupowałem według tabliczki znamionowej zimówki. Kupiłem tak jak realoem pokazuje Styling 691 z oponami 245/50R19. Wszystkie ten sam rozmiar. Co prawda kupowalem na G02 M40i z 2019 preLCI, ale do G01 tak samo wejdą. Hamulce niebieskie M. Dużo lepiej wygląda na styling 718 21'' 😀

Messenger_creation_28025a79-45f1-482c-a72d-e38ba94c4c90.png

Screenshot_20231020-100842709.jpg

Edytowane przez Jack79