Skocz do zawartości

Odryglowanie zamków przy otwarciu drzwi od wewnątrz

Scott37

Rekomendowane odpowiedzi

Po wyłączeniu silnika i otwarciu drzwi od wewnątrz słychać odryglowanie zamków - co ciekawe, nie za każdym razem. Może ktoś z Kolegów się z tym spotkał i wie co zmieniać w ustawieniach idrive aby to wyłączyć. Wiem, że w ustawieniach mam wyłączone automatyczne zamykanie zamków po ruszeniu. Nie wiem od czego to zależy.

• Zasłużeni forumowicze

Wyjasnij kolego co masz na mysli, bo jakos to mgliscie napisales. Kodowaniem mozna to ustawic na dwa sposoby. Albo po wylaczeniu silnika centralny zamek otwiera wszystkie drzwi, albo nie. Skoro Ty musisz otworzyc drzwi aby centralny otworzyl reszte drzwi, to co Ty chcesz jeszcze wylaczyc? Jest jeszcze cos takiego jak tryb amerykanski, czyli po otwarciu samochodu jednym przycisnieciem pilota, otwieraja sie tylko drzwi kierowcy. Dopiero drugie przycisniecie otwiera cale auto. Nie pamietam jak to dziala przy wylaczeniu silnika, czy tez otwiera tylko drzwi kierowcy i nic wiecej.

Dziękuję za odpowiedź, mam wyłączone blokowanie drzwi po ruszeniu, a pomimo to, gdy wyłączę silnik i ciągnę klamkę od wewnątrz aby wysiąść słyszę odryglowanie zamków - co ciekawe, nie za każdym razem, dlatego pytam, o co chodzi.

Edytowane przez Scott37

• Zasłużeni forumowicze

No dlatego pytam czemu Cie to dziwi, ze drzwi sie odryglowuja? Czego oczekujesz? Ze Ty wysiadasz, a ludzie ktorych wieziesz nie beda mogli od razu i beda tez musieli ciagnac za klamke dwa razy? 🙂 Ja osobiscie nie wyobrazam sobie miec tak zakodowanego auta, ze po wylaczeniu silnika wszystkie drzwi sie nie odryglowuja, bo to po prostu upierdliwe. 🙂

A czemu u Ciebie nie dzieje sie tak zawsze, to ciezko powiedziec. Moze Twoj pasazer ciagnie za klamke wczesniej niz Ty lub inna zaleznosc.

A sprawdz czy jak wcisniesz drugi raz przycisk start, czyli wylaczysz zaplon, to auto otworzy wszystkie drzwi? Teoretycznie powinno.

Napiszę jeszcze raz, nie za każdym razem tak się dzieje, raz gdy ciągnę klamkę jest cisza, kolejnym słyszę dźwięk tak jakby zamki się odryglowywały. Nadmienię, nic nie było  kodowane, zmieniane itp., wszystko oryginał. Nie mogę wyczaić od czego to zależy.

Słychać dźwięk odryglowania. Muszę się przyjrzeć, w jakiej pozycji jest grzybek od wewnątrz na drzwiach (góra czy dół).

Napiszę jeszcze raz, nie za każdym razem tak się dzieje, raz gdy ciągnę klamkę jest cisza, kolejnym słyszę dźwięk tak jakby zamki się odryglowywały. Nadmienię, nic nie było  kodowane, zmieniane itp., wszystko oryginał. Nie mogę wyczaić od czego to zależy.

21 godzin temu, mmw napisał(a):

Wyjasnij kolego co masz na mysli, bo jakos to mgliscie napisales. 

tez nie bardzo rozumiem 🙃 albo sie zamyka albo sie nie zamyka, zalezy co jest zadane w ustawieniach, nie ma innej mozliwosci... 

54 minuty temu, Scott37 napisał(a):

Muszę się przyjrzeć, w jakiej pozycji jest grzybek od wewnątrz na drzwiach (góra czy dół).

a nie zaczales od tego? 🙈

W dniu 10.09.2024 o 16:37, Scott37 napisał(a):

Wiem, że w ustawieniach mam wyłączone automatyczne zamykanie zamków po ruszeniu.

a wlasciwie to w jakim celu? w F40 wystarczy pociagnac za klamke i sie otworza przy zaryglowanych zamkach, a druga sprawa jak sam wspomniales po zgaszeniu auta sie odryglowuje samo. oczywiscie masz do tego pelne prawo, ale ciezko mi znalezc uzasadnienie stad moje pytanie z czystej ciekawosci 

Wszytko się zgadza, pociągasz za klamkę, drzwi się otwierają, nic nie słychać tzn. żadnych dodatkowych odgłosów pozostałych zamków, natomiast  losowo, nie mogę tego wyczuć, od czego to zależy przy otwarciu drzwi słychać dźwięk działania centralnego zamka we wszystkich drzwiach.

• Zasłużeni forumowicze

Zacznijmy od tego, ze skoro system ryglowania po ruszeniu masz wylaczony, to ciagle wszystkie drzwi sa otwarte. Jakim wiec cudem po otwarciu drzwi kierowcy centralny ma cos otwierac co jest zawsze otwarte?

W przypadku auta, ktore ma ustawione zamykanie po ruszeniu, moze byc przypadek, ze sie nie otworzy po wylaczeniu silnika i otwarciu drzwi kierowcy. Dzieje sie tak wtedy gdy zamkniesz centralny zamek recznie z przycisku na drzwiach/konsoli. Wtedy samochod juz nie stosuje automatycznego zamkniecia/otwarcia i zostawia to kierowcy.

Ja mam taka rade. Najpierw sprawdz czy Twoje "słychać dźwięk działania centralnego", to faktycznie otwieranie lub zamykanie sie wszystkich drzwi, bo pisanie "tak jakby", "slysze", nie oznacza, ze faktycznie wszystko sie otwiera. Nie rozumiem czemu do tej pory fizycznie nie sprawdziles co Ty slyszysz.

Ja się zastanawiam, czy przypadkiem autor nie wciska jakimś cudem przycisku od otwierania centralnego (operując o niego zewnętrzną częścią dłoni) w czasie ciągnięcia za klamkę. To by tłumaczyło dźwięk otwierania zamków i losowe występowanie 

• 1 miesiąc temu...

C.D. Bmw 1 f40 - w trakcie jazdy po kilku minutach nawet przy prędkości 80km/h, czyli nie za raz po ruszeniu słychać dźwięk (pracę) centralnego zamka, w drzwiach "dzyndzelek" pozostaje w pozycji górnej (otwartej), i również w takim przypadku po zakończeniu jazdy przy otwarciu drzwi słychać pracę centralnego zamka - występuje taka sytuacja losowo - dlatego pytam bo nie wiem o co chodzi. Nadmieniam, że mam wyłączone blokowanie drzwi po ruszeniu.

• Zasłużeni forumowicze

No a czy zdarza sie to, gdy ustawisz automatyczne zamykanie drzwi po ruszeniu? Zrob taki eksperyment i pojezdzij tydzien czy dwa z takim ustawieniem, czyli z zaryglowanymi drzwiami, Ja nie twierdze, ze nie masz jakiegos problemu, tylko ciekaw jestem co jest tego przyczyna.