Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam bmw e92 330xd automat z 2008r.Mam problem z xdrivem na desce choinka błędów na kompie odnośnie skrzynka rozdzielcza nie prawidłowe działanie,błąd kalibracji,wymiana oleju itp.Reduktor atc 300 wyjąłem silniczek i wymieniłem w nim ślimak był zużyty i myślałem ze tu leży problem ale po włożeniu wszystkiego nadal nie przechodzi kalibracji wyskakuje że zakończono nie powodzeniem.Bezpieczniki sprawdzone olej zmieniony w reduktorze podczas jazdy nic nie szarpie itp.Sterownik od reduktora suchy nie zalany.Gdzie dalej szukać problemu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak nie przechodzi kalibracji: uszkodzony reduktor. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyjmij jeszcze raz silnik sterujący ze skrzynki. Koło zębate silnika porusza listwę która poprzez rozchylanie ramion załaczą sprzęgło.

Zobacz z jakim oporem chodzi ta listwa zębata w środku tego okienka.

Powinna chodzić ze sporym ale możliwym do przesunięcia (np. śrubokrętem) oporem.

Jeśli lata góra dół luźno - skrzynka do remontu. Jeśli stoi wryta w miejscu - też do remontu.

Jeśli chodzi płynnie z oporem, jakby sprężynuje - sprawdzałbym silniczek. Może źle złożyłeś czapkę silnika. Jeśli nie założysz jej tak jak była tylko przekręcisz np. o 90 stopni - nie przejdzie kalibracji.

Opublikowano

Tej części elektrycznej silniczka w ogóle nie rozbierałem tylko naciąłem stary ślimak wyciągnąłem i wcisnąłem nowy. Ogólnie dziwne wartości kąta kalibracji są Ista pokazuje 

wartość kąta kalibracji 500 stopni

wartość kąta obrotu 2047 stopni