Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Pacjent: e46 330i m54b30.

Silnik po kapitalnym remoncie 6k km temu.

Błędów w kompie totalnie brak. Kolektory wydechowe bez katów, customowe ta-technix.

Problem:

Mam wrażenie, że auto nie jedzie tak jak 3.0 powinno jechać, znajomy, który często jeździ moim autem ma identyczne odczucie. Auto po odpaleniu po nocy pracuje nierówno, jak złapie temperaturę to na biegu jałowym jest ok.

Przy dojeździe do świateł, obroty opadają, jakby troche przygasa i po tym chodzi równo. Na nagrzanym silniku kręci dłużej niż na zimnym, żeby odpalić(nie ma problemu z odpaleniem, tylko kreci z 3-4s), jak sie doda troche gazu to odpala szybciej i od razu wskakuje na obroty. Na ori kolektorach było to samo.

Adaptacje skasowane, błędów w kompie nie ma żadnych.

Przy remoncie praktycznie wszystkie części mechaniczne szły nowe. Zostały czujniki sprzed awarii(zjadło panewke). 

Wtryskiwacze były czyszczone w myjce, filtr paliwa nowy z bosha. 

Jak robię logi, wszystko wygląda poprawnie, nie ma że któryś parametr stoi w miejscu albo wywala poza skale.

Na gazie i benzynie zachowanie silnika jest identyczne.

Oczywiście cały remont był zrobiony na prawde fachowo, bez oszczędzania.

Co może być przyczyną? Czujnik położenia wału? Da się go jakoś komputerowo zdiagnozować?

Na dniach planuje sprawdzić DISE i silnik krokowy.

Jeśli ktoś przerabiał coś takiego to będę bardzo wdzięczny za sugestie co sprawdzić.

Pozdro panowie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czujnik wałka ssącego ori czy jakiś zamiennik?

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Czujnik ori.

Wyczyściłem krokowiec, nic nie dało, DISA też jest w porządku.

Zauważyłem też, że INPA i jakiś tam losowy czytnik błędów na ELM327 jakby mi nie odczytuje kodów błędów z silnika, mechanik powiedział że są błędy jakiegoś tam wypadania zapłonu, mi tego kompletnie nie pokazuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czasem sterownik nie był modzony?

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Do sterownika wgrałem najnowszy soft z ms4x wiki tj. 069, w pliku jest wgrane jedynie świecenie kontrolki check engine przy spalaniu stukowym, nic więcej nie było ruszane