Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

Muszę wymienić pokrywę zaworów w mojej e61 

Cena pokrywy OEM około 2000zl

Cena zamiennika około 1000zl

Pytanie czy w tym przypadku warto użyć zamiennika czy lepiej dopłacić do oryginalnej pokrywy? Wiem że te silniki nie bardzo lubią jakiekolwiek zamienniki stąd pytanie. 

Opublikowano

Kluczowym elementem pokrywy zaworów jest membrana odmy. Nie wiem jak to wygląda w zamiennikach. Dlaczego wymieniasz pokrywę?

Opublikowano
W dniu 6.09.2024 o 19:04, VagaBim napisał(a):

Kluczowym elementem pokrywy zaworów jest membrana odmy. Nie wiem jak to wygląda w zamiennikach. Dlaczego wymieniasz pokrywę?

Wyciek oleju, niezbyt duzy, bo dolewam około litr oleju pomiędzy wymianami oleju (około 10k km) 

W każdym razie wg mechanika wyciek jest zauważalny, dodatkowo podobno już coś tam było grzebane no i mechanik zaleca wymianę pokrywy. 

Opublikowano
W dniu 7.09.2024 o 23:31, makross napisał(a):

Wyciek oleju, niezbyt duzy, bo dolewam około litr oleju pomiędzy wymianami oleju (około 10k km) 

W każdym razie wg mechanika wyciek jest zauważalny, dodatkowo podobno już coś tam było grzebane no i mechanik zaleca wymianę pokrywy. 

To czy cieknie spod pokrywy zaworów to akurat możesz sam sprawdzić. Warto to zrobić zanim wyłożysz 2 k PLN na nową pokrywę. Mogą być inne źródła wycieków oleju. Możesz też sprawdzić czy membrana odmy działa w miarę poprawnie. U mnie ciekła ostatnio pompa podciśnienia.