Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Semtex93 napisał(a):

Gdzie teraz najkorzystniejszy GAP dla BMW?

Tyle, że nie można patrzeć jedynie na cenę. Co innego gap fakturowy, który jest droższy niż gap finansowy. W leasingach jak sobie porównywałem dla 3 to raczej oferty z większych banków komercyjnych są podobne. Mi wyszło ok. 2,5% netto wartości samochodu z faktury na 4 lata, gap fakturowy.

Edytowane przez GrzegorzKo
Opublikowano

Tak jest. Często korzystnie jest wziąć razem z leasingiem, bo można jeszcze coś zjechać biorąc w komplecie. A jak napisał przedmówca, koszt GAP-a jest porównywalny u różnych leasingodawców, czy dealer-a. Jak brałem leasing, to z GAPem uzyskałem na nim taką zniżkę, że nawet jeśli gdzieś sam GAP wychodził ciutkę taniej, to się nie opłacało rozdzielać.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 5.12.2024 o 21:56, buster12 napisał(a):

Akurat leasingi wręcz wymagają zarobków w danej walucie. Przynajmniej u mnie tak było - też mam w euro.

Polecacie leasing w euro? Nigdy nie interesowałem się tym, ale może warto się zainteresować? 

Opublikowano
Godzinę temu, rafo91 napisał(a):

Polecacie leasing w euro? Nigdy nie interesowałem się tym, ale może warto się zainteresować? 

a zarabiasz w euro?

Opublikowano

Gdyby kurs euro był wysoki to bym rozważał w euro, raz już dobrze na takim scenariuszu wyszedłem w leasingu, ale teraz to te wahania są małe więc wątpię czy ma to znaczenie - kurs pln do eur jest dosyć stabilny. Choć kto wie czy rząd nie zrobi nam kuku przy takim deficycie i będzie euro po 5 zł.

Opublikowano

Pozostaje kwestia EURIBOR vs WIBOR, gdzie ten pierwszy jest na niższym poziomie i do tego w tendencji spadkowej, a WIBOR dość stabilnie na jednym, niezbyt niskim poziomie.

• Lubię to 2
Opublikowano
20 godzin temu, ubejane napisał(a):

a zarabiasz w euro?

Tak, mam też wpływy na konto w euro. I raczej nie powinno się to zmienić. 

Opublikowano
13 godzin temu, buster12 napisał(a):

Pozostaje kwestia EURIBOR vs WIBOR, gdzie ten pierwszy jest na niższym poziomie i do tego w tendencji spadkowej, a WIBOR dość stabilnie na jednym, niezbyt niskim poziomie.

I akurat stopy w strefie EUR mocno spadną w ciągu najbliższego roku (co najmniej 0,75), a u nas Glapiński do wyborów będzie trzymał tyle co jest.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, rafo91 napisał(a):

Tak, mam też wpływy na konto w euro. I raczej nie powinno się to zmienić. 

no to oferta w euro > wrzucasz w tabelkę > porównujesz do standardowych ofert złotówkowych i masz odpowiedź 🙂

Edytowane przez ubejane
Opublikowano
7 minut temu, Jac3kBMW napisał(a):

Trzeba też zwracać uwagę na spread. Jaki kurs przyjmuje bank w momencie uruchomienia leasingu. Czasami już tu jest wałek w okolicach 5%. 

Spread można i warto negocjować.

Opublikowano
18 godzin temu, buster12 napisał(a):

Spread można i warto negocjować.

Ogólnie to się bierze leasing euro tylko tam gdzie rozliczają po średnim NBP a nie stosują swoje przeliczniki  😉

Opublikowano
53 minuty temu, dddd1234 napisał(a):

Ogólnie to się bierze leasing euro tylko tam gdzie rozliczają po średnim NBP a nie stosują swoje przeliczniki  😉

W moim przypadku wzięty był po uwagę średni kurs NBP z dnia poprzedzającego uruchomienie leasingu i do tego spread na poziomie 0,995.

Opublikowano

A ja wziąłem świadomie stałą stopę procentową. Jeśli obecna spadnie to zapewne nie więcej niż 1pp przez kolejne dwa może trzy lata, natomiast aktualna sytuacja geopolityczna jest tak napięta, że również rynki finansowe są w tej chwili niestabilne i nieprzewidywalne.

• Lubię to 1
Opublikowano
13 godzin temu, Godlike napisał(a):

A ja wziąłem świadomie stałą stopę procentową. Jeśli obecna spadnie to zapewne nie więcej niż 1pp przez kolejne dwa może trzy lata, natomiast aktualna sytuacja geopolityczna jest tak napięta, że również rynki finansowe są w tej chwili niestabilne i nieprzewidywalne.

Jeszcze auta nie odebrałem a już mi  spadło o 0.5%  oprocentowanie 😄 leasing na 3 lata więc tylko w dół, przy przestoju gospodarczym obniża się stopy właśnie po to żeby rozchulac konsumpcję i  inwestycje i tym samym gospodarke. 

Opublikowano
30 minut temu, dddd1234 napisał(a):

Jeszcze auta nie odebrałem a już mi  spadło o 0.5%  oprocentowanie 😄 leasing na 3 lata więc tylko w dół, przy przestoju gospodarczym obniża się stopy właśnie po to żeby rozchulac konsumpcję i  inwestycje i tym samym gospodarke. 

Do czerwca 2028 nie liczylbym na obnizki … 

• Lubię to 1
Opublikowano

Stopy w strefie EUR mooocno spadną w ciągu 12 miesięcy, więc zapewne pod koniec 2025 roku również w Polsce rozpocznie się cykl obniżek.

Opublikowano
8 minut temu, BigCactus napisał(a):

Stopy w strefie EUR mooocno spadną w ciągu 12 miesięcy, więc zapewne pod koniec 2025 roku również w Polsce rozpocznie się cykl obniżek.

Mega deficyt + KPO + odmrożenie cen energii, a inflacja ma spadać? Raczej będzie odwrotnie i jeśli coś się stanie ze stopami to wzrosną: https://businessinsider.com.pl/gospodarka/kluczowy-wskaznik-inflacji-dla-stop-procentowych-wzrosl-sa-najnowsze-wyliczenia/ghwqrbj

Opublikowano
22 minuty temu, BigCactus napisał(a):

Kto odpowiada za stopy;) i jest w opozycji do rzadu 

• Lubię to 1
Opublikowano
21 godzin temu, IronSzn napisał(a):

Do czerwca 2028 nie liczylbym na obnizki … 

Mówisz o PLN czy  Euro? Ja mówię o Euro i tam ruchy są znane jak w USA. Euro nadal będzie obniżało stopy bo takie goposodarki jaki Niemcy czy  Francja są w dużym kryzysie a poza tky stopy w USA tez maja plan spadkowy zgodnie z strategia FEDU a unia akurat w tej kwestii nasladuje ruchy najczesciej. Ja już 0.5% spadku mam, do końca 2025 będziemy mieli jeszcze 0.5-1% spadków na stopach Euro.

Stopy to nie tylko inflacja 😉 Polskie akurat mnie tu nie interesują ale w 2025 spodziewam się spadków. Wzrostów nie zobaczymy, jedynie przedłużenie utrzymania aktualnego poziomu. A dlaczego? A dlatego że Polska musi pozostać atrakcyjna dla inwestorów i do inwestycji na tle Europy, jak Europa obniża to i Polska bedzie mimo braku celu inflacyjnego powoli obniżac.