Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 12.10.2024 o 21:25, JarekR napisał(a):

Designersko G70 dla mnie koszmar. Minęły 2 lata i dalej jest źle. Wygląda bardzo ciężko. Zupełnie nieatrakcyjne auto. Ale grupa celowa (nowobogacki Chińczyk) docenia, bo nie zostawia nikogo obojętnym. Wóz bardziej dla kogoś, kto chce się na siłę wyróżnić i zostać zauważony niż konesera designu. Z kolei G11 LCI to piękne ponadczasowe auto. Nie moje nadwozie, ale chyba nigdy żadna limuzyna F nie wyglądała i nie prowadziła się aż tak dobrze.

Kochałem moje G11 LCI. Było ponadczasowe i jeździło mega. Rozstaliśmy się, bo jako auto rodzinne sprawowało się słabo

Nowe G70 robi na mnie wrażenie samochodu znacznie mniej subtelnego, jakby ktoś celowo chciał sprawić, że będzie kontrowersyjne i narzucające się (obnoxious)

Tu mam taką fotkę i wątpię, aby w konkursie “które auto chciałbyś zabrać do domu” G70 dostała większość głosów 

FFF073F5-28BD-4638-8893-85D888DB98D8.thumb.jpeg.3831c8fccdf41306ae1c90fb61fb07b5.jpeg

• Lubię to 2

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.09.2024 o 21:44, Godlike napisał(a):

23% przez brokera

Broker na leasingu kroi nieziemsko... Więc finalnie cena wychodzi większa. Możemy podesłać ofertę jaką masz, sprawdzimy czy uda się coś zrobić. 

Opublikowano
7 godzin temu, rafo91 napisał(a):

Broker na leasingu kroi nieziemsko... Więc finalnie cena wychodzi większa. Możemy podesłać ofertę jaką masz, sprawdzimy czy uda się coś zrobić. 

Dokładnie. Rabat w BMW 15% + promocyjne finansowanie z BMW wyszło lepiej niż rabat u brokera ~21% plus na prawdę dobry leasing (Santander, PKO) 

Opublikowano
15 minut temu, ubejane napisał(a):

Dokładnie. Rabat w BMW 15% + promocyjne finansowanie z BMW wyszło lepiej niż rabat u brokera ~21% plus na prawdę dobry leasing (Santander, PKO) 

Też to sprawdzałem, rabat prawie 23%, ale leasing dramat. A możesz kupić jedynie w pakiecie auto+leasing. Wiadomo dlaczego 😉 W dobrym salonie u dobrego doradcy kupisz lepiej, mam kontakt do spoko gościa jakby ktoś potrzebował. 

Opublikowano
6 minut temu, dddd1234 napisał(a):

Ja tam mam u brokera na 23% i leasing z santandera też na bdb warunkach.

Bierz leasing na stałej stopie czy zmiennej? 

Opublikowano
2 godziny temu, ubejane napisał(a):

Poprzez "naprawde dobry leasing" rozumiesz jakiś leasing wymuszony/wskazany przez brokera czy organizowany na własną rękę?

Opublikowano
Godzinę temu, dddd1234 napisał(a):

Ja tam mam u brokera na 23% i leasing z santandera też na bdb warunkach.

23 % na X5 czy inny model BMW?

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Poprzez "naprawde dobry leasing" rozumiesz jakiś leasing wymuszony/wskazany przez brokera czy organizowany na własną rękę?

Leasing, który musiałby być wzięty u brokera żeby utrzymać oferowany przez niego rabat. Do tego 18k to "prowizja dla brokera" 

Ale robiłem kalkulacje u "swoich" opiekunów z firm leasingowych/banków i była to dobra oferta. Santander 111,895% (wpłata40,wykup30,35mcy).

BMW dało, przy tych samych warunkach, swój leasing na poziomie 107,47% 

Finalnie, rabat po uwzględnieniu wszystkich kosztów leasingu(suma rat itd) wychodził ~8,65% (dealer) lub 6,5% (broker). Pewnie u brokera by się jeszcze coś urwało ale odpuściłem bo wolałem sobie auto ogarnąć lokalnie od pobliskiego dealera, a nie latać gdzieś po Polsce i uskuteczniać jakieś "fikoły" dla dodatkowego procenta

Edytowane przez ubejane
Opublikowano

To ja mam 105,02% z BMW przy 45%/18,7% przy rabacie 17%. Ale to było równo rok temu.

Opublikowano
W dniu 2.12.2024 o 13:08, rafo91 napisał(a):

Oczywiście, że liczyłem to bardzo dokładnie... przy rabacie na jaki mogłem liczyć z finansowaniem BMW w Marcu 2024, rabat + finansowanie BMW FS wychodziło drożej o kilka pp. Może teraz X5 dostało wsparcie.. jest koniec roku itd... wtedy nie wychodziło lepiej.

Trzeba pamiętać, że marża brokera liczona jest od ceny po rabacie, a to na koniec dnia robi ogromną różnicę. 

Opublikowano

Dla porównania, samochód zamawiany w lipcu, za gotówkę (x5 m60i skonfigurowane pod korek) - maksymalny rabat jaki uzyskałem u dealera to 12,5%.

Opublikowano
Godzinę temu, Snowfox napisał(a):

Dla porównania, samochód zamawiany w lipcu, za gotówkę (x5 m60i skonfigurowane pod korek) - maksymalny rabat jaki uzyskałem u dealera to 12,5%.

Zamowilem u dilera x5 w maju. Rabatem ponad 18% i wlasnym finansowaniem. Wiec da sie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Snowfox napisał(a):

18% rabat był dostępny dla wybranych zawodów medycznych 

No to sie akurat zgadza

Opublikowano

Zastanawia mnie jak to możliwe, że broker może sprzedać taniej niż salon? Na logikę przecież jest to niemożliwe. Mi nie udało się znaleźć brokera który nie wymusza leasingowania u nich, co finalnie przekreśla cały rabat. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.12.2024 o 19:21, Snowfox napisał(a):

18% rabat był dostępny dla wybranych zawodów medycznych 

Dokładnie. Taki rabat był dla grup zawodowych ale wtedy był bez promocyjnego finansowania BMW. Jak liczyłem, to wychodziło niestety gorzej niż 15%(które ja dostałem) + BMW Perfect Lease w promocji 

Edytowane przez ubejane
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Najlepiej broker i finansowanie wlasne

Niekoniecznie najlepsza oferta od brokera jaka dostalem to bylo 23% i broker chcial 5%🤦 to lepiej wziasc od dilera i wypracowac sobie historie zakupowa co w przyszlosci moze zaowocować dobrymi ofertami.

Edytowane przez IronSzn
Opublikowano
9 godzin temu, IronSzn napisał(a):

Niekoniecznie najlepsza oferta od brokera jaka dostalem to bylo 23% i broker chcial 5%🤦 to lepiej wziasc od dilera i wypracowac sobie historie zakupowa co w przyszlosci moze zaowocować dobrymi ofertami.

Dokładnie 👍Broker kusi %, ale po przeanalizowaniu wszystkich kosztów nie jest tak kolorowo.

• Lubię to 1
Opublikowano
7 godzin temu, rafo91 napisał(a):

Dokładnie 👍Broker kusi %, ale po przeanalizowaniu wszystkich kosztów nie jest tak kolorowo.

Są brokerzy i brokerzy. Ja dostałem max rabat i bdb leasing. Mogłem zrobić tańszy leasing przy innych parametrach ale przy 10% wpłacie i wykupie 50% na 3 lata w euro mam 115% (lipiec wiec zaraz przed obnizka euribor, tym samym teraz jest juz taniej) Sprawdzałem zewnętrzne leasingi i to samo wychodziło na tych parametrach. Auto mam do odbioru w lutym, mogę jeszcze parametry zmienić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dddd1234 napisał(a):

Są brokerzy i brokerzy. Ja dostałem max rabat i bdb leasing. Mogłem zrobić tańszy leasing przy innych parametrach ale przy 10% wpłacie i wykupie 50% na 3 lata w euro mam 115% (lipiec wiec zaraz przed obnizka euribor, tym samym teraz jest juz taniej) Sprawdzałem zewnętrzne leasingi i to samo wychodziło na tych parametrach. Auto mam do odbioru w lutym, mogę jeszcze parametry zmienić.

No szeroko znane są zalety kredytowania w walutach obcych 😁

Myślę, że jedyne miarodajne rabaty to takie dotyczące auta bez obligatoryjnego finansowania. A tak to niby ta sama oferta, ale do tego obowiązkowy GAP, "tania" polisa doliczona do raty itp.

A dla zastanawiających się czy warto czekać, to od 2026 w bmw ma wejść model sprzedaży agencyjnej, więc polityka cenowa będzie raczej mocno sterowana odgórnie. Może nawet bardziej przejrzysta.

Edytowane przez kwiatus19
Opublikowano
Godzinę temu, kwiatus19 napisał(a):

Myślę, że jedyne miarodajne rabaty to takie dotyczące auta bez obligatoryjnego finansowania. A tak to niby ta sama oferta, ale do tego obowiązkowy GAP, "tania" polisa doliczona do raty itp.

A dla zastanawiających się czy warto czekać, to od 2026 w bmw ma wejść model sprzedaży agencyjnej, więc polityka cenowa będzie raczej mocno sterowana odgórnie. Może nawet bardziej przejrzysta.

Akurat leasingi wręcz wymagają zarobków w danej walucie. Przynajmniej u mnie tak było - też mam w euro.

Opublikowano
1 godzinę temu, kwiatus19 napisał(a):

Gapa i tak biorę, cenowo jednym z tańszych.  Ubezpieczenie mogę własne bez żadnych dodatkowych opłat. Prowizja zjadła jakiś 1% rabatu wiec ogólnie w salonie żadnym takiej opcji bym nie dostał   🙂