Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów 

Jadąc ostatnio swoją e39 silnik m52b20 po puszczeniu sprzęgła zaczęła szarpać (dojeżdżałem do świateł na dwójce i sprzęgle i akurat zapaliło się zielone, puściłem sprzęgło i zaczęło szarpać). Później zaczęły falować obroty a po dojechaniu wysiadłem z auta i słyszę cykliczne pukanie. Podpiąłem inpa i był błąd 65 camshafts-sensor. Czujnik zmieniony na hella i dalej to samo. Auto nie ma mocy do 3,5 tys obrotów i trochę ciężko pali, ciężko nim ruszyć bo gasnie. Czy wina leży po stronie czujnika czy mogły przesunąć się względem siebie walki rozrządu? Vanos stoi cały czas na 83 stopnie. Słyszałem że jak czujnik to tylko oryginał wcześniej siedział siemens osobiście zmieniony po zdjęciu wyglądał ok. Nie mam oscyloskopu żeby go sprawdzić. Wszystko pasuje do czujnika tylko te pukanie... Vanosa ostatnio robiłem.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Pukanie idzie z obrotami, błąd pojawia się dopiero po odpaleniu, odpinanie czujnika nic nie daje dalej tak samo pali przyspiesza

Edytowane przez Lolek520
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te 83 stopnie to całkowicie poza zakresem. Rozrząd wypada sprawdzić bo nie ma z tym dużo roboty. Jak z nim wszystko ok, to wtedy wymiana czujnika, dla ms41 tylko oryginalny czujnik.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Wczoraj po ostygnięciu silnika skasowałem błąd i nie wrócił, silnik normalnie odpalił, nie stukał. Vanos latał pomiędzy 20, a 23 co mnie trochę niepokoi. Z ciekawości włożyłem swój stary siemens i tam pokazuje 83. Po ponownym włożeniu helli silnik chodził lecz kat był już 25 i wywalalo błąd. Nie działają w inpie engine roughness, odpiąłem aku lecz po ponownym podpięciu dalej nie chodzą (na wszystkich jest zero a wcześniej na 3 i 5 pokazywało 2200). Będę zamawiał oryginalny czujnik i zobaczymy.