Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, sprowadziłem z USA do Polski 330i G20. Czeka mnie konwersja tego samochodu. Z czym będę musiał się zmierzyć jeśli chodzi o adaptację auta na Polskie drogi ? Chodzi mi o lampy, zmianę języka oprogramowania, radio itd. Jestem nowy w temacie i jedyne co wiem to że taki zabieg trzeba będzie zrobić, z tego co słyszałem to po kodowaniu samochodu mogą być problemy z akacjami serwisowymi w ASO. Jeśli chodzi o lampy to wiąże się to z ich całkowitą wymianą czy przekładka żarówki wystarczy ? Licznik w milach i interfejs po angielsku to kwestia zmiany tego w ustawieniach samochodu czy jednak trzeba udać się z tym do magika, który to przekoduje ? Jakie są Wasz doświadczenie z takim tematem adaptacji na Polskę, wiążą się z tym jakieś trudności lub niewiadomo jakie duże koszta ? Czy podając nr VIN do ASO są w stanie sprawdzić książkę serwisową tego samochodu i jego ewentualną historię napraw, serwisów itd ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zeby zrobić to porządnie, koszta są olbrzymie.

Wymiana reflektorów,

Wymiana lamp tylnych

Kodowanie radia + licencje FSC na mapy i inne

Programowanie lub zmiana licznika - w zalezności od wyposażenia.

Kodowanie pozostałych modułów

Jesli jest UGDO to wymiana na czestotliwosci UE

Poza tym US ma dwuładunkową poduszkę powietrzną itp itd.

Sam tego nie zrobisz, chociażby ze względu na licencje FSC.

Koszta? Większośc mnie wyśmieje, bo ... większość to będzie rozklejać lampy itp, nie patrząc na homologacje lampy, albo częściowo tylko zrobi, czy wywierci dziurę na przycisk do tylnych przeciwmgłowych.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 4.09.2024 o 11:38, maciej_cie napisał(a):

Napisz na FB do Mobile Coders, oni sporo adaptacji zrobili i w mojej ocenie robią to porządnie.

Patrzac na realizacje - nie robią tego w 100% tak jak powinni, ale moze takie byly oczekiwania klientow, bo realne koszta by zabiły sens.

Opublikowano

Pewnie masz rację.

Z mojego rozeznania wynika, że nie jest to druciarstwo i tyle. A co do tego, że gdyby to robić 100% zgodnie ze sztuką, to sprowadzanie aut z USA byłoby bez sensu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 6.09.2024 o 10:04, luk_byd napisał(a):

Patrzac na realizacje - nie robią tego w 100% tak jak powinni, ale moze takie byly oczekiwania klientow, bo realne koszta by zabiły sens.

Z tego co się dowiedziałem z rzeczy, które muszę zrobić na pewno to wymiana lamp tylnych i zmiana przełącznika świateł, lampy przednie święcą symetrycznie czyli niezgodnie z tym co musi być w PL ale to podobno jeszcze przechodzi. Nie wiem jak jest z językiem menu oraz z jednostkami, czy język jak i mile na km oraz F na C można przestawić w menu ? Do tego dochodzi też radio i nawigacja ale to podobno grubszy temat 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 9.10.2024 o 20:26, Mateuusz11 napisał(a):

lampy przednie święcą symetrycznie czyli niezgodnie z tym co musi być w PL ale to podobno jeszcze przechodzi.

Ale że co przechodzi? Nie jest to zgodne z prawem i tyle. Albo jest czarne, albo jest białe. To nie jest tak że wyjeżdzasz z przeglądu z pieczątka i zapominasz o temacie lub oddychasz z ulgą. Lampy na przegląd zawsze można przełożyć.
Dąże do jakiegoś wypadku, kolizji - możecie się śmiać, ale nie problem znaleźć coś (np. niezgodne reflektory) w aucie sprawcy by obrócić losy sprawy. Nie mają homologacji i koniec.

W dniu 9.10.2024 o 20:26, Mateuusz11 napisał(a):

Do tego dochodzi też radio i nawigacja ale to podobno grubszy temat 

Nie wiem czy grubszy, po prostu trzeba dysponować odpowiednimi narzędziami i mieć odpowiednie dostępy.

Opublikowano
W dniu 11.10.2024 o 08:15, luk_byd napisał(a):

Dąże do jakiegoś wypadku, kolizji - możecie się śmiać, ale nie problem znaleźć coś (np. niezgodne reflektory) w aucie sprawcy by obrócić losy sprawy. Nie mają homologacji i koniec.

Faktycznie, masz rację, nie patrzyłem na to w ten sposób wcześniej.