Skocz do zawartości

Błąd awaria systemu RPA BMW F11 N47

Hedline

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, mmw napisał(a):

nie. Kodowanie to kodowanie. Ale patrzac jak ten koles mieszal informacje w tym temacie, to moze nawet nie wiedzial co robi. Dlatego, tak jak pisalem wyżej,  sprobuj wgrac nowsze oprogramowanie i moze sie uda rozwiazac problem. Kodowanie jest tylko zmiana parametrow sterownika. Jezeli wczesniej nic nie bylo robione pod tym katem, to nie widze tu mozliwosci maprawy problemu w ten slosob. 

No pomieszał trochę, ma system RPA a wymienił sensory w kołach. E-sysem z kablem ENET i podpiętym prostownikiem? Czy poradnik z tego postu: https://www.bimmerfest.com/threads/flashing-ecus-with-e-sys-guide.811347/ będzie okej? Jak coś to ogarniam komputery, z wykształcenia jestem informatykiem i od dziecka siedzę w komputerach ale nie jestem jeszcze bardzo zaawansowany w tym wszystkim a w tej dziedzinie szybko się uczę i chciałbym wszystko to poznać. W każdej becie jaką miałem umiałem dokodować jakieś nowe funkcje np. w tej doświetlanie zakrętów przeciwmgielnymi.

Odnośnie nauki tego wszystkiego to mam pytanie: żeby zaktualizować oprogramowanie danego modułu jest logicznym dla mnie że trzeba takie oprogramowanie pobrać i pobierałem kiedyś psdzdata - czy to jest właśnie to?

• Zasłużeni forumowicze

Tak, musisz miec pelne pzdzdata. Wersja mala (rozmiarowo) jest tylko do kodowania. Wiedzy jest mnostwo w internecie na ten temat. Do programowania oraz kodowania automatycznego, czyli wg listy wyposazenia, nie musisz miec zadnych launcherow, wiec mozesz sciagnac dowolna, nawet najnowsza wersje Esys i danych. Aczkolwiek jak Twoje auto jest starsze, a skoro to F10 to jest, to sciagnij wersje psdzdata z roku 2018-2019, tak aby chodzila z Twoim Esysem. Bo jak sie domyslam, masz "darmowa" wersje launchera, do Esys 2.8.1 (jak dobrze pamietam numer).

Niestety Esys, podobnie jak ISTA, czesto wymusza programowanie wielu sterownikow. Mozna to przeskoczyc, ale to juz wyzsza szkola jazdy.

• Dziękuję 1

W dniu 27.10.2024 o 17:06, mmw napisał(a):

Tak, musisz miec pelne pzdzdata. Wersja mala (rozmiarowo) jest tylko do kodowania. Wiedzy jest mnostwo w internecie na ten temat. Do programowania oraz kodowania automatycznego, czyli wg listy wyposazenia, nie musisz miec zadnych launcherow, wiec mozesz sciagnac dowolna, nawet najnowsza wersje Esys i danych. Aczkolwiek jak Twoje auto jest starsze, a skoro to F10 to jest, to sciagnij wersje psdzdata z roku 2018-2019, tak aby chodzila z Twoim Esysem. Bo jak sie domyslam, masz "darmowa" wersje launchera, do Esys 2.8.1 (jak dobrze pamietam numer).

Zaprogramowałem moduł DSC, podczas programowania błąd zniknął natomiast po ukończeniu dalej się świeci - nie pomogło 😞

W dniu 27.10.2024 o 17:06, mmw napisał(a):

Niestety Esys, podobnie jak ISTA, czesto wymusza programowanie wielu sterownikow. Mozna to przeskoczyc, ale to juz wyzsza szkola jazdy.

u mnie nie było z tym problemu w esys można sobie zaznaczyć który moduł chce się zaprogramować.