Skocz do zawartości

e60 530d automat dymi na czarno

kamerdyner

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

W tym roku, podczas porwotu z wakacji, na trasie depnąłem aby wyprzedzić i...czarno!!!!! nie siwo, a czarno!

Podczas wolnej jazdy lekki dymek ale w miarę wzrostu obrotów i mocniejszego przydepnięcia pedału aż obciach.

Dodam, że samochód nie kuleje z mocą, nie szarpie ani na wysokich ani na jałowych obrotach, równomiernie przyspiesza z wyczuwalną ładną mocą, nie zwiększyło się zużycie paliwa, na jałowych nie dymi.....

Gdy robię przygazówkę na postoju, na doróżnych obrotach-nie dymi.

Do tej pory:

1. wymieniłem filtry powietrza i paliwa

2. wymieniłem tzw odmę

3.wymieniłem intercooler-znalazłem pęknięcie.

4. umyłem EGR

Straciłem pomysły, a dymi, że szok. czy macie jakieś logiczne sugestie?

Edytowane przez kamerdyner

Miałem kilka razy takie konkretne kopcenie na czarno i za każdym razem winna była rura (pęknięcie) pomiędzy kolektorem ssącym a ic. EGR,ciężko powiedzieć, tego nie przerabiałem. Generalnie jak turbo pompuje i jest gdzieś jest przedmuch to przepływka mierzy co przez nią przeleciało a część z tego poszło gdzieś bokiem ecu silnika o tym niestety nie wie i podlewa adekwatnie do masy powietrza paliwem  no i bogata mieszanka wydobywa się z wydechu w postaci czarnego dymu. No chyba ze ta nowa przeplywka zawyża zmierzoną masę powietrza.

18 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Miałem kilka razy takie konkretne kopcenie na czarno i za każdym razem winna była rura (pęknięcie) pomiędzy kolektorem ssącym a ic. EGR,ciężko powiedzieć, tego nie przerabiałem. Generalnie jak turbo pompuje i jest gdzieś jest przedmuch to przepływka mierzy co przez nią przeleciało a część z tego poszło gdzieś bokiem ecu silnika o tym niestety nie wie i podlewa adekwatnie do masy powietrza paliwem  no i bogata mieszanka wydobywa się z wydechu w postaci czarnego dymu. No chyba ze ta nowa przeplywka zawyża zmierzoną masę powietrza.

Czy możesz pokazać na schemacie,o której rurze mówisz? Lub live spód maski

Oba sprawdzone. Szczelne. Jedynie w aluminiowym łączniku obu gumowych rur jest obspaeane gniazdo czujnika. Ale wygląda solidnie.

Jedyne co znalazłem to walnięta spinkę wchodząca na EGR i ona ma lekki luz z lewej strony.

Teraz jadąc że stała prędkością jest stabilnie. Dodając "gazu"wypuści chmurkę czarnego dymu i spokój. Tak jakby puścił bąka 😁

Kiedyś miałem E39 touring. Jeździł na krótkich odcinkach. Nieraz trzeba go było przegnać po trasie żeby się wypierdzial i był spokój ale bywało za nim czarno.

• 2 tygodnie później...

Czujnik temp zasysanego powietrza osadzone stabilnie na gwincie z dobrą uszczelką. SPrawne.

Próba dymu pokazała pełną szczelność-ani grama dymu nie wyszedł.

ZOstała turbina i wtryski. egr nowy-sprawny.

problem nadal nie został rozwiązany.......

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze

U mnie w alumiowej rurze dolotu koło czujnika kabel (czy może wąż) przetarł tą rurę, ale obspawane, kable na trytki i problem był rozwiązany.