Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, powiem szczerze że nigdy nie sprawdzałem tutaj oleju, auto mam od nowości i ma przejechane 70k serwisowane w ASO więc raczej ufam nie sprawdzam. Ale tak z ciekawości zrobiłem pomiar. Niby napisane że OK, ale nie powinno być go ciut mniej? Czy tak się w BMW leje? To 2.0D B47 xdrive jak coś https://ibb.co/SNK7NMx

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A czy jak na wyświetlaczu jest 3/4 oleju, to jest dobrze?

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
W dniu 25.08.2024 o 00:31, Wioletta napisał(a):

A czy jak na wyświetlaczu jest 3/4 oleju, to jest dobrze?

Jeśli wyświetlacz nie kłamie 🙂 to 3/4 jest ok. Niby min też ciągle jest ok ale .... Ja mam w zwyczaju tak iż jak jest 1/2 i jeszcze dość daleko do wymiany to dolewam (a że wymieniam co 10kkm to może 2-3 razy to zrobiłem bo było "gonione" po autostradzie....) Jak jest 1/2 to częściej obserwuję/sprawdzam i ew robię wymianę odrobinę wcześniej ... no i wtedy "na bogato" jedziemy ... na full  (a co:))

Osobiście jakiś taki mało wierzący jestem tym elektrycznym wskaźnikom i od czasu do czasu wyciągam bagnet (bo go mam)  i sprawdzam ... (zwykle się pokrywają +/- wskazania) .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziękuję PiotrGS!

Właśnie jestem po wymianie oleju w silniku. Chciałem trafić w połowę na bagnecie, ale chciałem pozbyć się resztki oleju z bańki i nalało mi się za dużo. Po odpaleniu filtr trochę oleju wciągnął i stanęło na poziomie max (na bagnecie). Na powrocie do domu w czasie jazdy sprawdzałem co jakiś czas poziom na wyświetlaczu. Dłuższy czas pokazywało 3/4. Dopiero po jakichś 20 min. pokazało max. Wiem, wiem, już było o tym, ale trochę mnie dziwi, że komputer tak długo przelicza. 

I jeszcze taka ciekawostka... mój kolega ma Jeepa z 2008r.  (silnik V Mercedesa). Instrukcja zaleca wymiany oleju silnikowego co 7,5 tys.km. 😕

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.08.2024 o 02:12, Wioletta napisał(a):

I jeszcze taka ciekawostka... mój kolega ma Jeepa z 2008r.  (silnik V Mercedesa). Instrukcja zaleca wymiany oleju silnikowego co 7,5 tys.km. 😕

Bo Mercedesy mają słabe silniki i tak często wymieniają olej.... My wymieniamy co 30kkm bo BMW to poziom "master" 🙂