Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie odnośnie wymiany filtra kabinowego w BMW F10. W filmikach instruktarzowych jest informacja, aby filtry wkładać strzałkami w stronę kabiny.

W moim F10 filtry był ustawione strzałkami w stronę przodu auta. Po wymianie (strzałkami do kabiny) mam wrażenie, jakby ciut gorzej działała klima (choć może być to subiektywne)

Wie ktoś na 100% jak powinno się je montować?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ja do filtrów dostałem instrukcję i założyłem zgodnie z nią, ale w którą stronę - już nie pamiętam 🙂

Może filtr innego producenta i jest bardziej restrykcyjny.

Edytowane przez madseason
Opublikowano

Tzn. w stronę kabiny? Pytam dla pewności, bo jak idą przewody od powietrza pod kokpitem pojęcia nie mam. 

Opublikowano

Prawdopodobnie tak, też nie pamiętam, ja jak nie wiem jak zalozyc filtr to wlaczam delikatnie nawiew i wkladam dłoń w miejsce filtra i zakladam filtr strzałką w przeciwnym kierunku od tego z którego dmucha powietrze.

Opublikowano
4 godziny temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Prawdopodobnie tak, też nie pamiętam, ja jak nie wiem jak zalozyc filtr to wlaczam delikatnie nawiew i wkladam dłoń w miejsce filtra i zakladam filtr strzałką w przeciwnym kierunku od tego z którego dmucha powietrze.

Że niby wkładasz go "strzałkami" pod wiatr? 🙂  Może się nie znam ale ja zakładam tak;

Zrzut ekranu 2024-08-22 o 17.41.02.png

Opublikowano (edytowane)

Nie, właśnie strzałkami z wiatrem.

Przeczytaj ze zrozumieniem.

5 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

zakladam filtr strzałką w przeciwnym kierunku od tego z którego dmucha powietrze.

Edytowane przez Krzyś111685053072
Opublikowano
37 minut temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Nie, właśnie strzałkami z wiatrem.

Przeczytaj ze zrozumieniem.

Nie no spoko... najważniejsze, że zakładasz filtr poprawnie. (ale przeczytałem jeszcze ze 3x to co napisałeś i ... raczej ... 🙂 

• Haha 1
Opublikowano

Dzięki za informacje. Z tym włożeniem ręki to dobry pomysł, przynajmniej będzie 100% prwności co do kierunku przepływu powietrza, a wtedy wszystko jest jasne 🙂