Skocz do zawartości

Dziwny zapach z klimatyzacji po raz pierwszy

GODFATHER9191

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio borykam się z dziwnym zapachem lekkim ale wyczuwalnym grzyba z nawiewów. W aucie ogólnie jest sucho cały rok bo staram się o to dbać, filtr kabinowy raz w roku jest wymieniany (MANN-FILTER FP 2533-2), ozonuje 2x w roku, a od około 2 tygodni jest wyczuwalny dziwny zapach z nawiewów. Klima chodzi cały rok nigdy jej nie wyłączam. Co zauważyłem dzisiaj po ozonowaniu na max nawiewach obieg zamknięty w pomieszczeniu około 20*C poparowały mi szyby od zewnątrz i kilka elementów wewnątrz auta co nigdy nie miało miejsca i trochę mnie to zaniepokoiło. Auto ma 300k przy klimie nic nie było robione tyle co ozonowanie i uzupełnianie czynnika, mam go od 140k. Aktualnie uchyliłem lekko szyby i postawiłem na słońcu na cały dzień. Ktoś miał podobnie?

Edytowane przez GODFATHER9191

Aktualizacja najnowszych map/Kodowanie/Zmiana oświetlenia/ambientu wewnątrz auta - zapraszam PW

4 minuty temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Nieszczelna nagrzewnica? 

Nie dawno zmieniałem filtr od nagrzewnicy bo był cały zaślepiony nagarem, może to przez to?

pobrane.webp

Aktualizacja najnowszych map/Kodowanie/Zmiana oświetlenia/ambientu wewnątrz auta - zapraszam PW

Pod filtrem czysto i jest szczelny, pod autem mokro więc wszystko drożne.

IMG_20240819_121401.jpg

IMG_20240819_121431.jpg

IMG_20240819_121621.jpg

Wie ktoś gdzie dokładnie wprowadzić przewód do czyszczenia parownika żeby to dobrze siadło? Bo w f30 czujnik temp można wyjąć i tam podać środek a w f10?

Edytowane przez GODFATHER9191

• Zasłużeni forumowicze
W dniu 19.08.2024 o 11:04, GODFATHER9191 napisał(a):

Witam

Ostatnio borykam się z dziwnym zapachem lekkim ale wyczuwalnym grzyba z nawiewów. W aucie ogólnie jest sucho cały rok bo staram się o to dbać, filtr kabinowy raz w roku jest wymieniany (MANN-FILTER FP 2533-2), ozonuje 2x w roku, a od około 2 tygodni jest wyczuwalny dziwny zapach z nawiewów. Klima chodzi cały rok nigdy jej nie wyłączam. Co zauważyłem dzisiaj po ozonowaniu na max nawiewach obieg zamknięty w pomieszczeniu około 20*C poparowały mi szyby od zewnątrz i kilka elementów wewnątrz auta co nigdy nie miało miejsca i trochę mnie to zaniepokoiło. Auto ma 300k przy klimie nic nie było robione tyle co ozonowanie i uzupełnianie czynnika, mam go od 140k. Aktualnie uchyliłem lekko szyby i postawiłem na słońcu na cały dzień. Ktoś miał podobnie?

Ale co to za zapach?

Moczu kota? Wilgoci?

Parownik do czyszczenia moim zdaniem, ew. ta klapka z rurka pod filtrami

Edytowane przez luk_byd