Skocz do zawartości

Olej pomiędzy filtrem a turbo

rhezz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, sprawdzając filtr powietrza zauważyłem, że pomiędzy turbosprężarką, a filtrem cała rurka doprowadzająca powietrze, jest jakby z oleju, a dookoła jest sucho. Miał ktoś może podobnie? Może turbosprężarka puszczać olej czy coś innego ? Dookoła jest sucho.

455705925_1845506345938312_2345327492707336535_n.jpg

456303783_1845506349271645_544133763451920193_n.jpg

• 2 tygodnie później...

Tak to często bywa, teoretycznie nie powinno, ale jest i bym się tym nie przejmował - oczywiście warto obserwować. To jest silnik spalinowy, w którym krąży olej, są wysokie temperatury, do tego kurz, przeciążenia itp. i niewiele trzeba żeby takie minimalne zapocenie było widoczne.

Kiedyś w Oplu Frontera 2.2DTI tak miałem, tylko znacznie gorzej niż u Ciebie, gość mnie nastraszył ogromnymi kosztami na stacji diagnostycznej itd. Jeździłem kilka kolejnych lat i nic się nie działo.

W innym aucie przy sprzedaży klient chciał pojechać do ASO na sprawdzenie auta - i ASO odnotowało zapocenie turbiny i orientacyjny koszt naprawy 7tyś zł. Kupujący zrezygnował bo się wystraszył. Przyjechał po kilku dniach inny klient, z resztą mechanik samochodowy i kupił to auto, a silnik i turbo dokładnie oglądał i nic go nie zaniepokoiło - nota bene Alfa Romeo GT 1.9 JTD - rozmawiałem z nim po latach i mega zadowolony, nic przy silniku i osprzęcie nie robił.

Ale ja nie jestem fachowcem 🙂

• Lubię to 1