Skocz do zawartości

Powolne włączenie kamery cofania

mazak97

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

od jakiś 2 tygodni mierzę się z problemem związanym z bardzo powolnym włączeniem kamery cofania. 
Wcześniej, kamera cofania włączała się od razu przy wrzuceniu R na skrzyni. Aktualnie kamera raz włącza się od razu, a raz dopiero po dłuższej chwili - częściej jednak występuje, że włącza się po chwili. 

Dodam, że jak pojeżdżę chwilę autem, problem nie występuje. Kamera odpala się momentalnie. 

Niestety nie miałem jeszcze okazji odczytać, czy są zapisane błędy. Jakaś tania kostka obd2 nie pokazuje żadnych, jednak nie wiem jak by to było przy użyciu ISTA. W lutym przy odczycie błędów u mechanika zauważyliśmy błędy: 

02630A - HU-H: Dane kodowania nieodblokowane
B7F87F - HU:H Błąd kodowania
B7F880 - HU:H Błąd kodowania 

jednak wtedy nie było żadnego problemu związanego z kamerą cofania. 

Nie zmieniałem żadnych wartości, nie bawiłem się w samodzielne kodowanie. Problem zaczął występować nagle - bez żadnej ingerencji. Wcześniejszy właściciel około 2 lata temu aktywował CarPlay oraz wyłączył funkcję Start/Stop. Dodatkowo próbowałem zresetować iDrive poprzez przytrzymanie przycisku power. Niestety również nie pomogło. 

Czy macie może pomysły gdzie może leżeć problem oraz jak go rozwiązać? 

Proszę o pomoc oraz podzielenie się doświadczeniem. Z góry dziękuje za każdy komentarz! 🙂 

Edytowane przez mazak97