Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , mam problem z leciwym e38. Mianowicie nie działa centralny zamek na przednich obu drzwiach. Zacząłem to sprawdzać pod kątem linii Pbus. Z mldułu GM wychodzi przewód niebiesko czerwony bodaj na 25 pinie. Ma on zawiadywać moduły PM w drzwiach między innymi o otwieraniu i zamykaniu. Sprawdziłem go i nie jest nigdzie przerwany. Dodam że z zespołu przełączników z lewej od kierowcy działa tylko szyba kierowcy i lusterko. Podmieniłem też ten przełącznik który jest sam w sobie modułem PM. Podmieniłem też moduł PM w drzwiach pasażera ale bez skutku. Poprzedni właściciel wymienił też GM3. Może ktoś miał podobny problem ? dzięki IMG_20240811_085332.thumb.jpg.f7382cabd828f8c391bd5984229a85f6.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przelotki między nadwoziem a drzwiami sprawdzone?

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
4 godziny temu, szumrak napisał(a):

Tak 

Opublikowano
5 godzin temu, szumrak napisał(a):

IMG_20240814_141649.jpg

IMG_20240814_141239.jpg

IMG_20240814_141207.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moduł GM3 przekodowany do serii?

Opublikowano
W dniu 14.08.2024 o 14:26, szumrak napisał(a):

jak najbardziej

Opublikowano
W dniu 14.08.2024 o 14:26, szumrak napisał(a):

jak najbardziej. Po lini pbus są obslugiwane moduły drzwi, moduł dachu i moduł pamieci fotela kierowcy. Czy wystarczy jeden niesprawny moduł aby klękneła cała sieć czy to tak nie działa?

Opublikowano

Coś jest z PBus. Pociągnąłem na brudno przewód bezpośrednio tylko do modułu kierowcy i działa. Teraz pytanie czy któryś moduł na tej sieci to po prostu krzaczy czy przewód gdzieś jest uszkodzony ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Punkt zbiorczy sprawdziłeś? Dokop się tam za schowkiem możesz wypinać po jednym przewodzie z kolektora i za każdym razem sprawdzać czy ruszyło.

Screenshot_2024-08-16-17-39-55-368_com.dcsoftware.eu.awds.jpg

Screenshot_2024-08-16-17-38-00-764_com.dcsoftware.eu.awds.jpg

Opublikowano

Szumrak nie mogę znaleźć tego punktu zbiorczego. U mnie niebiesko czerwony z pinu 25 z gm idzie CH.. wie gdzie 🙂 ale w każdym razie nie w jakieś miejsce rozgałęzienia 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Musi być jak na zdjęciu powyżej zaznaczone jako X10134. Trzeba schowek zdemontować. Jak znajdziesz tą listwę po schowkiem to daj tam dodatkowy przewód prosto od GM3

Edytowane przez szumrak