Skocz do zawartości

Jaki olej BMW LL-12FE czy BMW LL-04

peli_1

Rekomendowane odpowiedzi

Pakietu serwisowego nie mam, więc chciałbym już lać coś lepszego od początku do końca, natomiast przedzwonię jeszcze do kilku ASO w mieście i zapytam jaki mają stosunek do tego. Jeśli faktycznie to może być podstawa do odmowy gwarancji, to pewnie wleci butelkowany BMW..

22 godziny temu, buster12 napisał(a):

I drugie - ktoś może podesłać gdzie najlepiej kupić filtr oleju do wersji 30d? Nie wiem czy one wszystkie są takie same dla G05 niezależnie od tego czy jest to diesel czy benzyna, 2.0 czy 3.0?

Kup w ASO, są oferty na Allegro albo bezpośrednio. Kosztuje niewiele i zweryfikują po VIN jakiego dokładnie potrzebujesz. Niezależne serwisy specjalizujące się w BMW też polecają oryginalny filtr oleju. 

• Zasłużeni forumowicze

Oryginalny filtr oleju?! BMW nie produkuje żadnych filtrów. Ten "oryginał" pochodzi od jednego z poddostawcow ktory zaoferował BMW najlepszą cenę. 

Filtrów oleju na rynku jest zatrzęsienie. Najbardziej renomowane to np Mann, Knecht, Hengst.

11 godzin temu, Michael1916 napisał(a):

Oryginalny filtr oleju?! BMW nie produkuje żadnych filtrów. Ten "oryginał" pochodzi od jednego z poddostawcow ktory zaoferował BMW najlepszą cenę. 

Filtrów oleju na rynku jest zatrzęsienie. Najbardziej renomowane to np Mann, Knecht, Hengst.

Tak, jest dokładnie tak jak piszesz. Myślę, że nie trzeba tego nikomu tłumaczyć.

W dniu 12.08.2024 o 18:06, Leon napisał(a):

Kup w ASO, są oferty na Allegro albo bezpośrednio. Kosztuje niewiele i zweryfikują po VIN jakiego dokładnie potrzebujesz. Niezależne serwisy specjalizujące się w BMW też polecają oryginalny filtr oleju. 

Tak też zrobiłem, dzięki!

W dniu 12.08.2024 o 05:38, buster12 napisał(a):

Pakietu serwisowego nie mam, więc chciałbym już lać coś lepszego od początku do końca, natomiast przedzwonię jeszcze do kilku ASO w mieście i zapytam jaki mają stosunek do tego. Jeśli faktycznie to może być podstawa do odmowy gwarancji, to pewnie wleci butelkowany BMW..

Przedzwoniłem do Auto Fus w Warszawie oraz Bawaria Motors również w Warszawie - pierwszy powiedział, że jeśli dostarczę olej zgodny z zaleceniami producenta oraz o właściwościach odpowiadającym "oryginałowi", to zaleją, ale klient podpisuje oświadczenie.

Bawaria, mówi, że niby zaleją, ale jak zapytałem wprost czy to może skutkować ew. odmową naprawy gwarancyjnej w przypadku awarii silnika, to serwisant przytaknął.

Więc nie będę ryzykował, kupuję butelki z logo BMW..