Skocz do zawartości

Montaż oryginalnego haka holowniczego elektrycznego na BMW X5 e70

Dog

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, może ktoś kojarzy w temacie montażu elektrycznego haka holowniczego na BMW X5 e70, a głównie to dotyczy elektryki. Kupiłem hak, i dwa sterowniki, kable obcięte pod zero, żadnych zdjęć i wideo nie ma. Możliwie że ktoś ma jakieś zdjęcia, czy schemat instalacji elektrycznej, będzie wdzięczny. Jak uda mi coś zrobić, to chętnie podzielę się informacją. Dziękuję.

Dzień dobry. Mam jeszcze jedno pytanie, (tak jak elektryk ze mnie pośredni ) z gniazdka haka idzie osobno wiązka kabli, jeden czerwony i 5 branżowych gdzie na schemacie to połączenie, czy na to jest jakiś inny schemat? 

Dziękuję.

Z opisu to mi wyglada na jakąś dokładaną wiązkę, 5 brązowych to 5 niezależnych mas, tylko po co ich tyle w gnieździe przyczepy. Masz jakieś fotki tego? Z którego roku jest hak?

Edit

Ile pinów ma gniazdo?

Edytowane przez Krzyś111685053072

• Zasłużeni forumowicze
19 godzin temu, Dog napisał(a):

gniazdka haka idzie osobno wiązka kabli, jeden czerwony i 5 branżowych gdzie na schemacie to połączenie, czy na to jest jakiś inny schemat? 

Podaj z jakich pinów na tym gnieździe idą te przewody to się znajdzie.

W 13pinowym gnieździe są dwie masy pin 3 i 13.

spacer.png

Na pewno nie 13 pinów, a z wtyczki jaka została odcięta przy samochodzie Branżowy gróuby , 2- czerwony-czarny,5- branżowy gruby, 6 branżowy cienki, między nimi bez oznaczeń czerwony, i branżowy gruby.

Próbowałem coś znaleźć w schematach ale nawet nie mam pojecia gdzie tego szukać. Na zdjęciu widzę że jest tam gniazdo/wtyczka? z innymi kolorami kabli do której podpięta jest ta z czerwonymi i brązowymi jakie tam są kolory? 

Edit

Na jednej z fotek widać dobrze te kolory i wygląda to na stałe zasilanie prosto z akumulatora 4 masy i jakiś plus sterujący. 

Edytowane przez Krzyś111685053072

• 2 tygodnie później...

Witam, jeszcze muszę przydłóżyc temat haka, poskładałem to wszystko, i nawet jeden raz hak wyjechał do połowy i to właśnie koniec, zaświeciła na wyłączniku czerwoną lampka, na desce rozdzielczej czerwony znaczek haka i dwie pomyłkę, co może powodować pierwszą pomyłkę?

Może ktoś coś wie na ten temat.

Dziękuję.

IMG_20240823_183505.jpg

• 3 tygodnie później...

Dzień dobry, znowu pytam się rady odnośnie haka holowniczego elektrycznego na BMW X5 e70 może ktoś jego już rozbierał i coś w tym kojarzy? Mi silnik zawsze kręci w jedną stronę, nie zależnie czy mikro przycisk jest włączony czy wyłączony, i nawet jak podaje masę na zielony czy niebieski kable silnik i dalej kręci się w tą samą stronę, i jeszcze przeczytałem że ktoś ma dwa mikro przyciska, i w jakiej sposób można rozebrać mechaniczną część haka całkowicie? 

Dziękuję za wszystką pomoc w tym pytanie.