Skocz do zawartości

BMW G20 problem z doborem tarcz hamulcowych, mały wybór w odpowiednim wymiarze

eloelo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam problem z doborem tarcz i klocków na tył do swojej G20.

Po nr vin wychodzą tylko tarcze 300x64x20, dzwoniłem do BMW i z tego co się dowiedziałem do mojego auta tylko takie tarcze podejdą bez zmiany układu, także zostaję przy tym wymiarze (jak szukałem w sklepach internetowych po aucie, modelu, pojemności itd to wyskakiwały również tarcze 345x64x24, których jest znacznie więcej). Z tego co szperam po necie i odwiedziłem dwa lokalne sklepy w tym wymiarze nie mam zbyt dużego wyboru. Tak naprawdę jedynie Brembo i Delphi. 

O Brembo czytałem ostatnio, że niby jakość się pogorszyła a mechanik powiedział, że jak zakładał klocki Brembo to piszczały. 

Poza tym cena mi się nie podoba bo jest jakaś niska... +- 260 zł brutto za tarczę Brembo to jakoś dziwnie mało tym bardziej, że w tej beemce wszystko jest drogie.

Czy ewentualnie jak założę tarcze Brembo + klocki Brembo to szansa na piszczenie będzie mniejsza?

Czy tarcza Brembo za +- 250 zł w ogóle nadaje się do takiego auta?

Proszę Was o podpowiedź bo muszę to zrobić czy prędzej a utknąłem w martwym punkcie...

25 minut temu, adiki napisał(a):

Ja polecam brać oryginały. BMKi nie lubią zamienników jeśli chodzi o hamulce. Jeśli już coś innego to ewentualnie ATE.

To nie tak. W większości przypadków jest to spartolony montaż, bez sprawdzenia bicia piasty, później piasty z tarcza za pomocą czujnika zegarowego.

8 godzin temu, eloelo napisał(a):

@bastaz to może polecasz coś ciekawego?

Jeśli chodzi o części OE to czy tanieoryginaly.pl jest ok? Jakoś podejrzanie dobre te ceny mają 😄 

Zobacz jeszcze textar, jurid, pagid. Mam teraz Brembo na tyle, ate z przodu i jest ok. Wcześniej mialem Brembo xtra na przodzie ale w tym rozmiarze były tylko nawiercane, nie przewiercane i po 15kkm się skrzywiły. Wcześniej w e46 mialem Brembo na całym aucie, xtra z dziurkami na wylot i pięknie hamowało.

Temat klocków i tarcz to jak temat oleju do silnika, dość długi czas zakładałem tylko Pagid i było ok do czasu kiedy jednak zaczęły zawodzić, nastepne w kolejce Brembo i te już bardzo szybko dawaly znać o sobie nie w każdym aucie ale jednak testowałem też Mintex, Ferodo, Texstar, ATE, Jurid.

I teraz podsumowanie spostrzeżeń. 

Pagid to chyba jedno i to samo co ATE jakość średnia hamowanie średnie. Brembo  jakość średnia hamowanie średnie. 

Mintex, Texstar, jakość nawet było dobrze hamowanie średnie. 

Ferodo, jakość średnia hamowanie brak konkurencji.

Ostatni zestaw tarcze Zimmermany Z Black klocki Jurid ceramiczne jak na razie jakość dobra, hamowanie gorzej niż Ferodo.

Na swoim aucie nie testowałem tylko Brembo ale jakoś nie mam przekonania do tej firmy inne auta dały mi powód przemyślenia tego zestawu.

Klocki które nie piszczały Jurid, Mintex, Texstar.

• Zasłużeni forumowicze

Podaj 7 znaków VIN.

Od siebie mogę polecić połączenie Brembo + brembo i tarcze brembo klocki zimmermann. Natomiast nie mam dobrych odczuć odnośnie klocków ceramicznych.

7 godzin temu, bastaz napisał(a):

nawiercane, nie przewiercane i po 15kkm się skrzywiły

Mam takie aktualnie do tego nacinane, przejechane 95kkm.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

@krzysztof77 320d xdrive mild hybrid 190km (XD50)

@bastaz właśnie problem w tym, że nie ma. Na necie znalazłem jedynie Brembo, Zimmerman a stacjonarnie: Delphi, Brembo, Febi i jeszcze jedne, ale nie kojarzę firmy, wydaję mi się, że coś na "C" 😄a nie jest to podejrzane, że te Brembo takie tanie? 😄 nie to żebym miał za dużo kasy, ale jak czytałem na forach to ludzie płacili za hamulce na 4 koła po kilka tysięcy a tu mam tarcze Brembo za 260 zł, na necie 220 😄 Oczywiście cena jak najbardziej mi się podoba tylko wzbudziła moje podejrzenia bo przywykłem do tego, że do tej bejcy wszystko jest po prostu drogie.

@Krzyś111685053072 Brembo dawały znać w sensie, że piszczały czy co się działo? a powiedz mi co do Twoich spostrzeżeń czy wrzucałeś tarcze i klocki tej samej firmy czy różne kombinacje? No ja właśnie do Brembo też mam jakieś mieszane uczucia po tym co wyczytałem, co prawda rajdowcem nie jestem, ale chce mieć sprzęt, który nie będzie mnie irytował za pół roku.

@Kuj0n 8B76811. Takie połączenie by było dla mnie najlepsze bo mam towar dostępny od ręki tylko podejrzenia wzbudziła niska cena tarcz, to o czym pisałem przed chwilą wyżej 😄 szczerze mówiąc nie pytałem jaki model mają w sklepie dostępny, ale zaraz przedzwonię i się dowiem.

• Zasłużeni forumowicze

Faktycznie wybór lichy.

Tarcze tanie bo małe - tylko cieszyć się z ceny, i brembo i zimmermanny koło 200zł.

Jak chcesz drożej to masz jeszcze do wyboru nacinane Zimmermanny 150.2966.53

Jak ostatnio u siebie wymieniałem tarcze to za sztukę płaciłem 530zł a teraz ta sama tarcza kosztuje 900zł. Kogoś poniosło.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

@eloelo klocki Brembo piszczały i to bardzo z tarczami bliżej mi nieznanych firm po prosty byly założone wcześniej i nie wiem jakie oczywiście nie w każdym aucie ale niesmak pozostaje. Ferodo też lubi sobie popiszczeć ale tylko delikatnie na początku hamowania i słychać bylo tylko przy otwartej szybie ale jesli chodzi o hamowanie to byly najlepsze z tych co kiedykolwiek miałem. Czasem  mam odczucie że trzeba mieć szczęście z dobraniem odpowiednich klocków do konkretnego auta.

U mnie klocki ferodo premier z półperforowanymi brembo xtra nie za dobrze sie sprawowaly. Tarcze strasznie sie wypolerowały, pyliło potężnie az w końcu sie pokrzywiły po któryms tam mocnym hamowaniu 😞

@Kuj0n no bardzo lichy...  wiesz, nie chodzi, że chcę drożej tylko chcę aby hamowały tak jak teraz i nie piszczały 🙂 

@Krzyś111685053072 pytanie czy zestaw tarcze Brembo + klocki Brembo też będą piszczały czy jako, że to jedna firma to komponenty użyte podczas produkcji są spasowane tak aby właśnie nie piszczały... kurczę no nie wiem dlatego musiałem założyć wątek. Do poprzedniej beemki, e91 jak wymieniałem tarcze to wybór był duży a teraz po prostu nie wiem co robić bo wyboru praktycznie nie ma a z tego co jest to opinie są różne i się zamotałem 😄 

@bastaz rozumiem. A komplet Brembo + Brembo testowałeś?

1 godzinę temu, eloelo napisał(a):

rozumiem. A komplet Brembo + Brembo testowałeś?

W e46 mialem, z przodu xtra z dziurkami na wylot, z tylu zwykle, bylo git. Teraz mam z tylu komplet brembo zwyklych i tez jest git.