Skocz do zawartości

Rozwiązanie dla użytkowników telefonów z Androidem bez funkcji Android Auto w BMW

Emillo83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich "androidowców" 😁

Zapewne jak wielu z Was, posiadam wersję z przed 2019, gdzie BMW, zwyczajnie nie brało poważnie użytkowników Androidów - delikatnie mówiąc. Ja jestem z tych, którzy nie potrafią przekonać się do urządzeń z jabłkiem. 

Jest pewne, niedrogie rozwiązanie, bez ingerencji w oryginalny system audio BMW, które znalazłem na angielskim forum - a sporo "ryłem" w necie. 

A więc........ potrzebne są trzy urządzenia. 

1. Iphone 😁 wiem brzmi głupio, ale napewno macie gdzieś jakiś w szufladzie, lub ktoś ze znajomych, rodziny, lub po prostu, możecie wyłapać jakiś w kiepskim stanie wizualnym za kilka złotych. 

2. Network router bridge repeater. 

Screenshot_20240802-113907.thumb.png.5b549fd5a44b64f96f34e0c095e420c7.png

3. Lightning to Ethernet Adapter for Phone. 

Screenshot_20240802-113949.thumb.png.395402fdcbc8384e3b1c6f107a1f2e0d.png

Oprócz konfiguracji routera, co mi zajęło trochę czasu, to cała idea jest bardzo prosta. Router konfigurujemy tak, aby po uruchomieniu w telefonie z Androidem, udostępnianie internetu (wifi Hotspot), router łączył się z telefonem i udostępnił internet do adaptera. Następnie, adapter, poprzez kabel, udostępnia internet do iphona. Czyli, zasilanie routera podłączamy pod wejście USB w schowku, kabel WLAN do adaptera. Natomiast adapter, podłączamy do iphona, plus zasilanie do zapalniczki. Należy jeszcze pamiętać o tym, żeby router podłączyć pod wejście USB w schowku, a nie poprzez różnego rodzaju ładowarki, które podłączamy pod wejście zapalniczki. Chodzi o to, że niektóre ładowarki mają tzw "fast charging", czyli mogą dawać większą moc, co może uszkodzić router. 

Wszystko uruchamia i łączy się szybko, myślę, że mniej niż w minutę. W taki sposób, mamy dostęp do Google Maps, Waze, Spotify, Tidal itp na wyświetlaczu w samochodzie przez CarPlay, ale wciąż użytkowując telefon z Androidem. 

Chciałem pójść jeszcze na ułatwienie i poprzez zeskanowanie NFC tag, uruchomić automatycznie na telefonie z Androidem, Hotspot, Bluetooth, Mobile Data oraz wyłączyć Wifi, ale Google obecnie bardzo to utrudniło i nie jest to takie proste. 

Router oraz adapter jest umieszczony pod schowkiem, a iphone w schowku pod gumową podkładką, także miejsce w schowku, zmniejszyło się tylko o grubość iphona. Dodałem opcjonalnie, ładowarkę bezprzewodową, bo mój pixel nie mieści się w tej oryginalnej. 

Wiem, że nie dla wszystkich będzie to dobre rozwiązanie, ale ja jestem zadowolony i nie potrzebuję już nic więcej 😉

Tak to wygląda. 

Pozdrawiam. 

PXL_20240802_093911506.thumb.jpg.c37f1bc913fe4ea91bcc8f0342c17651.jpgPXL_20240802_093939278_MP.thumb.jpg.49b6ff4aee622e0acc4734ec93307bd1.jpgPXL_20240802_094010718.thumb.jpg.fb19fda5283ca11f5b0a21aebd22286f.jpg

Edytowane przez Emillo83

4 godziny temu, Emillo83 napisał(a):

Jeśli chodzi o to urzędzie, to mam wątpliwości, co do kompatybilności z BMW, a po drugie do tego urządzenia, potrzebna jest dodatkowa karta sim z pakietem danych, czego ja chciałem uniknąć. 

No właśnie też nie wiem czy działa z BMW a sprzedawcy nie odpisują. 

Nie musisz mieć osobnej karty , możesz też przez hotspota.

Ja na razie używam aplikacji AAIdrive przynajmniej do przesyłu spotify.. zawsze coś:P

W dniu 2.08.2024 o 14:40, Emillo83 napisał(a):

Jeśli chodzi o to urzędzie, to mam wątpliwości, co do kompatybilności z BMW, a po drugie do tego urządzenia, potrzebna jest dodatkowa karta sim z pakietem danych, czego ja chciałem uniknąć. 

W opisie tego urządzenia, a konkretnie punkt 2 pisze że nie obsługuje BMW , więc to raczej nie dla nas .

A co do twojego rozwiązania przybliż proszę jak to działa , tzn czy używasz telefonu z Androidem do odpalania mapy czy iPhone ? To jest jedyna rzecz której mi brak 

4 godziny temu, szuwx napisał(a):

W opisie tego urządzenia, a konkretnie punkt 2 pisze że nie obsługuje BMW , więc to raczej nie dla nas .

Faktycznie nie zauważyłem tego albo sprzedawca dodał międzyczasie. 

5 godzin temu, szuwx napisał(a):

A co do twojego rozwiązania przybliż proszę jak to działa , tzn czy używasz telefonu z Androidem do odpalania mapy czy iPhone ? To jest jedyna rzecz której mi brak 

Iphone działa jako nośnik a telefon z Androidem jako dawca internetu. Ja do szczęścia potrzebowałem tylko nawigację Waze, bo w UK najwięcej osób jej używa i dostaje ostrzeżenia o policji, niebezpieczeństwa itp i Tidal, bo tylko tej aplikacji używam do słuchania muzyki. Koniecznie chciałem mieć te dwie aplikacje na wyświetlaczu w samochodzie. Czyli zwyczajnie, na iPhonie mam zainstalowane te dwie apki,a na androidzie włączam tylko wifi hotspot, żeby udostępnić internet do Iphona. Dodatkowo, swój telefon z Androidem, ustawiłem w samochodzie jako drugi telefon tylko do połączeń telefonicznych. Zaskakująco szybko się to wszystko łączy i co jest fajne to Iphona nie trzeba w w ogóle ruszać. 

Pozdrawiam. 

Edytowane przez Emillo83
Zapomniałem o jednej informacji, musiałem dopisać.

Rozwiązanie pośrednie, ale dzięki za chęci .ten sam efekt można osiągnąć mając po prostu iPhone z kartą sim w schowku i tak chyba zrobię . Póki co w PL nie dodatkowa karta SIM kosztuje to majątku więc spróbuję ustawić na sztywna Janosika i Spotify , zobaczymy jak to się sprawdzi .

• Zasłużeni forumowicze
21 godzin temu, szuwx napisał(a):

Ten akurat nie odsługuje ale są inne które obsługują.

spacer.png

1 minutę temu, Kuj0n napisał(a):

Ten akurat nie odsługuje ale są inne które obsługują.

To podrzuć proszę link do tego który obsługuje bmw, z chęcią zobaczę. Aczkolwiek jeżeli wskazówki z map nie będą się wyświetlały na headup to będzie połowiczne rozwiązanie . 

• Zasłużeni forumowicze

Trzeba by dłużej poszukać, porównać procki jakie tam są ale tu pierwszy z brzegu:

https://pl.aliexpress.com/item/1005006679591944.html

Nie śledzę tego i nie wiem jak to dokładnie działa, kiedyś były tylko takie urządzenia:

https://pl.aliexpress.com/item/1005003391406548.html

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

1 godzinę temu, szuwx napisał(a):

Rozwiązanie pośrednie, ale dzięki za chęci .ten sam efekt można osiągnąć mając po prostu iPhone z kartą sim w schowku i tak chyba zrobię . Póki co w PL nie dodatkowa karta SIM kosztuje to majątku więc spróbuję ustawić na sztywna Janosika i Spotify , zobaczymy jak to się sprawdzi .

Tak jak pisałem, nie dla każdego będzie to dobre rozwiązanie. Ja jestem bardzo zadowolony, nie mam za bardzo do czego się doczepić. Rozważałem też zakup dodatkowej karty sim, ale płacąc £10 miesięcznie, to po niecałych dwóch latach wydam £200, gdzie w tej cenie, mógłbym już zacząć rozglądać się za normalną jednostką z Androidem. A tak to za jednorazowe £25, mam to co chciałem mieć i nie trzeba żadnych dodatkowych kombinacji robić, żeby się z tym połączyć. Mam na myśli to, że posiadając w samochodzie Android Auto, użytkując telefon z Androidem, też musimy włączyć bluetooth i wifi, to samo tyczy się Carplay, użytkując Iphone. W tym rozwiązaniu które podałem, włączymy WiFi hotspot zamiast wifi i to tyle. Dodatkową zaletą tego jest to, że to urządzenie tworzy też swój hotspot i każdy pasażer ma też dostęp do internetu. U mnie w abonamencie mam spory nadmiar danych, więc jest to kolejny plus i dlatego też chciałem uniknąć dodatkowej karty sim. 

Pozdrawiam. 

4 godziny temu, Kuj0n napisał(a):

Trzeba by dłużej poszukać, porównać procki jakie tam są ale tu pierwszy z brzegu:

https://pl.aliexpress.com/item/1005006679591944.html

Nie śledzę tego i nie wiem jak to dokładnie działa, kiedyś były tylko takie urządzenia:

https://pl.aliexpress.com/item/1005003391406548.html

Ten pierwszy link. Urządzenie działa tylko wtedy, kiedy system w BMW wspiera carplay po przewodzie, a z tego co wiem to iDrive7 łączy się tylko bezprzewodowo z Iphone - chyba się mylę? 

Co do drugiego linka, to zbyt mało rzetelnych informacji, żeby stwierdzić czy będzie to kompatybilne. Szkoda wywalić kasę na to, a potem użerać się ze sprzedawcą i odsyłaniem.

W swojej G32 testowałem oba rozwiązania tzn. Iphone w podłokietniku i dedykowany box'a MMB BMW AI, ale po krótkim użytkowaniu stwierdziłem, że jednak za wolno działa i zainstalowałem Android box'a z aliexpress. Chodzi rewelacyjnie, jedyny problem to, że nie działa ekran dotykowy, ale zadziwiająco dobrze obsługuje się to pokrętłem.

Dołączyłem zdjęcia interfejsu MMB BMW AI i Android Box'a.

20240319_084841.jpg

20240322_122427.jpg

2 godziny temu, Pter napisał(a):

W swojej G32 testowałem oba rozwiązania tzn. Iphone w podłokietniku i dedykowany box'a MMB BMW AI, ale po krótkim użytkowaniu stwierdziłem, że jednak za wolno działa i zainstalowałem Android box'a z aliexpress. Chodzi rewelacyjnie, jedyny problem to, że nie działa ekran dotykowy, ale zadziwiająco dobrze obsługuje się to pokrętłem.

Dołączyłem zdjęcia interfejsu MMB BMW AI i Android Box'a.

To, że nie działa ekran dotykowy, to mógłbym uznać trochę, jako pozytyw 😁 ja u siebie unikam dotykania ekranu, bo widok odcisków palców na ekranie, zwyczajnie mnie wkurza. 

Na chwilę obecną, korzystam z rozwiązania które tutaj podałem, ale być może będę rozglądał się za całą jednostką, więc jak kolega wyżej, podaj linka, to też lukne z chęcią na to urządzenie. 

11 godzin temu, Kuj0n napisał(a):

Dasz linka do tego boxa którego masz aktualnie?

ja kupowałem tutaj: https://pl.aliexpress.com/item/1005004762791787.html

Jedyne wady jak dotąd to, że jak wysiądziemy z samochodu poza zasięg wifi to nie łączy się ponownie. Trzeba przytrzymać przycisk "back" kilka sekund i urządzenie uruchamia się ponownie co trwa ok. 20-25sekund. Podczas montażu okazało się też, że wtyczka LVDS od ekranu nie pasowała do gniazda i trzeba było wyciąć kawałek plastiku (1x3mm, nożykiem segmentowym), ew. zastosować przejściówkę. Ja zdecydowałem się wyciąć bo miałem już wszystko rozgrzebane i nie chciało mi się składać i czekać na przelotkę. U mnie w 6GT G32 Android Auto działa jak w fabrycznych systemach przez WiFi, a telefon jest połączony z samochodem przez Bluetooth w celu przesyłania muzyki, podczas połączeń telefonicznych korzystamy z fabrycznego mikrofonu. Przyciski na kierownicy działają prawidłowo, także można zmieniać utwory, czy głośność muzyki, odbierać i kończyć rozmowy. Oczywiście wszystkie funkcje jak w Android Auto, także można zainstalować np. Yanosika, Waze, itd.

Mam tego box'a od kwietnia, za sobą majówkę we Włoszech i wakacje w Chorwacji, przez ten czas działa bezproblemowo.

10 godzin temu, Emillo83 napisał(a):

To, że nie działa ekran dotykowy, to mógłbym uznać trochę, jako pozytyw 😁 ja u siebie unikam dotykania ekranu, bo widok odcisków palców na ekranie, zwyczajnie mnie wkurza. 

mam tak samo 🙏