Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dostałem zdjęcia ze szkody z Niemiec i w raporcie widnieje ona na ponad 10 000 euro w 2023 roku i pytanie, czy po zdjęciach wygląda to na te szkodę? Wydaje mi się całkiem sporo, ale właściciel mówił że do wymiany było zderzak, klosz prawej lampy full led, chłodnica, chłodnica klimatyzacji, belka zderzaka, maska 

tutaj zdjęcia 

image.thumb.jpeg.6186a98ac6915d44a5c669fb8ccc62fd.jpegimage.thumb.jpeg.04fccef9f73da12590db69e5483a5ef1.jpegimage.thumb.jpeg.5139aa89ee19ca20de1d1426e1f9a611.jpeg

zamierzałem podjechać obejrzeć, ale po raporcie trochę się zniechęciłem bo e sumie parę kilometrów mam. Jest się czego bać waszym zdaniem? Myślę czy jakiegoś specjalisty nie brać ze sobą 

• Moderatorzy
Opublikowano

Taka szkoda jak na foto bez problemu wyjdzie 10 tys euro a nawet więcej. Nikt tam nie liczy klosza lampy itp tylko wszystko leci nowe. Sama lampa full led to pewnie jakieś 8-10 tysięcy.

• Lubię to 1
  • Moderatorzy
Opublikowano

Lampa 13500

Zderzak 4200

Maska 6500

A gdzie chłodnice i masa pierdół i robocizna.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeżeli w raporcie jest kwota szkody na 10.000 EUR, to została ona zapewne oszacowana przez ubezpieczyciela. Myślę, że nie była ona zaniżona. Jak napisano wyżej, nikt się nie bawi tam w wycenę naprawy uszkodzonych części, tylko w kosztorys wpisuje się części nowe. U nas pewnie samochód został naprawiony za 1/4 ten ceny.

• Moderatorzy
Opublikowano
4 godziny temu, pulower napisał(a):

Jeżeli w raporcie jest kwota szkody na 10.000 EUR, to została ona zapewne oszacowana przez ubezpieczyciela. Myślę, że nie była ona zaniżona. Jak napisano wyżej, nikt się nie bawi tam w wycenę naprawy uszkodzonych części, tylko w kosztorys wpisuje się części nowe. U nas pewnie samochód został naprawiony za 1/4 ten ceny.

U nas rozliczenie bezgotówkowe działa na tej samej zasadzie. Cena części będzie identyczna, może się różnić koszt robocizny.

Opublikowano

Zakładając, że naprawa była przeprowadzana wg kosztorysu. Prywatny import rządzi się innymi prawami....