Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

E81 2010r N43B20A 122km 2.0 manual.

Po zakupie auta męczę się z falowaniem obrotów i tym samym drganiami całego auta. Na zimnym silniku problem znacząco czuć, gdy się go mocniej rozgrzeje trochę mniej. Do tego dochodzi ciężkie ruszanie z miejsca, samochód jakby się dusił? Brakuje tej płynności, muszę ruszać z +- 1700 obrotów żeby wszystko fajnie się rozchulało a na dłuższą metę jest to męczące. Na dodatek szarpie przy odpuszczeniu gazu na 1 np. 1500 obrotów.

Na postoju słychać pod autem dziwny dzwięk. W jego rytm są te drgania na karoserii i falowania obrotów —>

Na desce żadne kontrolki się nie pojawiają.

po zeskanowaniu OBD widnieją błędy pokazane poniżej. Dołączam również krótki film z Live Data na postoju z btool. Jeżeli ktoś będzie chciał mogę sprawdzić dane parametry podczas jazdy jak i w innych sytuacjach.

Z informacji które mogą pomóc:

Rozrządu nie wymieniałem, nie wiem kiedy był wymieniany. Auto ma swoją moc. Podczas jazdy 2000 obrotów i wyżej samochód nie szarpie, płynnie przyspiesza, hamuje silnikiem.

Film z live data nie chce się przesłać w plikach więc podaje linkiem: https://photos.app.goo.gl/Mjf3LYPhGCBCak2f9

Z chęcią odwdzięczę się osobie która naprawdę będzie chciała pomóc.

z góry dziękuję za pomoc!

Screenshot_20240730-202922.png

Edytowane przez jvc2z
Nie chce wstawić się film z live data, podsyłam linkiem w treści.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Masz błędy NOX, które powodują że silnik pracuje w modzie awaryjnym - tylko homogeniczny. To z czasem powoduje rozjechanie adaptacji i wszystkie objawy o których piszesz. Najprościej kup Noxem. Do tego masz błąd ciśnienia oleju który oznacza że momentami spada ciśnienie oleju poniżej minimalnej wartości - wyjmij elektrozawór regulacji ciśnienia i wymyj - może być zaklejony olejem jeśli nie wymieniano oleju na czas. Potem adaptację silnika i zobaczysz czy nadal masz problem z sondami.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Można kupić sondę Nox z Ali , wtyczka jest inna ale kolory kabli te same , od 2 tygodni zamontowana sama sonda pod oryginalnh sterownik i zero błędów Nox. Koszt po promocji to całe 63 zł z wysyłką . Normalnie chodzą po 140 zł około.