Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

od jakiegoś czasu mój kochany gruzik postanowił płatać mi figle i to w najmniej odpowiednich momentach. Mianowicie stojąc na skrzyżowaniu chcę szybko ruszyć, wciskam gaz, samochód się zadławi i dopiero ruszy. Dzieje się tak gdy temperatura oleju ma +/- 100 stopni. Zauważyłem również, że na postoju (wrzucone P lub N) przy uruchomionej klimatyzacji wciskam gaz to obroty dopiero po około sekudzie ruszą, gdy wyłączę klimę nic takiego się nie dzieje. Kompresor klimatyzacji zmieniłem na nowy denso jakiś czas temu, stary był zatarty i sądziłem, że może to są tego powody, niestety to nie pomogło. Rzekoma adaptacja przepustnicy (minuta pedał gazu w podłogę na zapłonie) pomaga na jakiś czas. Przepustnica i kolektor ssący zostały wyczyszczone, duża i mała disa sprawdzone, selenoidy vanosa nowe oem, silniczek valvetronica również nowy - zaadaptowany, zamiast odmy mam catch tanka więc odma odpada, w inpie sprawdziłem małą i duża disę - otwierają się prawidłowo. Świece i cewki mają około roku, jeszcze nie wyciągałem świec żeby sprawdzić ich stan. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Może ktoś miał podobny problem i wie na co zwrócić uwagę. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
23 godziny temu, Brenin napisał(a):

Rzekoma adaptacja przepustnicy (minuta pedał gazu w podłogę na zapłonie) pomaga na jakiś czas. 

A to nie jest odpowiedz? Zrob to programem. Skasuj adaptacje. 

Opublikowano
W dniu 30.07.2024 o 10:41, kkx5 napisał(a):

A to nie jest odpowiedz? Zrob to programem. Skasuj adaptacje. 

Skasowałem adaptacje przez kompa ale nadal było to samo. Dzisiaj jednak z rana jak odpaliłem samochód przy schodzeniu z obrotów silnik się zadławił i zaczął dziwnie szarpać przez chwilę w dodatku zaczął dziwnie świszczeć z okolic filtra oleju i zakopcił na biało/szaro jakby dostał zbyt bogatą mieszankę. Podłączyłem kompa wyrzuciło błąd valvetronica. Odłączyłem wtyczkę od czujnika wałka mimośrodowego a tam olej. Wyczyściłem, skasowałem błędy, zrobiłem ponownie adaptację valvetronica i przejechałem do pracy bez żadnych problemów. Dzwina sytuacja bo uszczlkę od czujnika wałka mimośrodowego wymieniałem całkiem nie dawno więc skąd tam się wziął olej - nie wiem. Mam nadzieję, że czujnik nie padł, do tanich nie należy.