Skocz do zawartości

Olej silnikowy do 520i - E39

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witajcie. Od kilku dni przeczytałem chyba wszystko w temacie oleju do silnika, ale mam jeszcze wątpliwości. Moje auto ma przejechane 220 tys. km, 520i - 98 rok. Póki co wg wstepnych pomiarow na 1000 km spala ok 0,1-0,2 l./1000 km - wiec mysle, ze bardzo dobrze, choc pewnie niektorzy powiedza , ze im nic nie bierze? Na 99 % zalany jest syntetyk 5W40. Pytanie, czy lac dalej 5W40, czy 10W40? Co spowodowac moze przejscie na 10W40? Większośc na forum poleca Mobila 5W40 lub 5W50, na temat Castrola sa rózne info. Moze zalać oryginalny olej BMW 5W40 lub 10W40?

P.S. Gdzie mi wymienia olej wraz ze skasowaniem inspekcji we Wrocławiu?

Opublikowano

Witam,

Mam podobne auto i podobny przebieg. Auto zakupilem z przebiegiem 200k i niestety nie wiedzialem jaki byl olej poprzednio. Dlatego tez dla bezpieczenstwa wlalem 10W40 - ELF'a Competition. Mozesz w to wierzyc albo nie ale przejechalem 12 czy 13 tysiecy i silnik nie zuzyl mi oleju (oczywiscie jakies minimalne zuzycie nastapilo ale bylo to malo widoczne na bagnecie).

Jesli akceptowalny jest dla Ciebie obecny poziom "zuzycia" oleju to pozostan przy syntetyku. Jesli nie, proponuje przejsc na pol-syntetyk 10W40 - obecnie jezdze na Castrolu (wymiana w ASO). Uwazam, ze prz przebiegu 220k mozna juz pomyslec o zastosowaniu pol-syntetyk.

Pzdr,

Artur
Opublikowano
Lej Castrola 10W60 RS Formuła Sport Full Syntetyk ;) mnie moje E34 520i bierze 0,3 litra ale na 12 000 tyś;) a przebieg sam nie wiem jaki ona - w tej chwili mam 300 tys km
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Artur ile juz przejechales na tym polsyntetyku? Rozumiem ze najpier na Elfie, a teraz juz na Castrolu - jakim dokladnie? Czy ktos z Was zmienił na półsyntyk z syntetyku w silniku M52?