Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam postanowiłem wymienić nagłośnienie w swoim aucie BMW e92, posiadam totalnie biedną wersję bez tweeterow i wstępnie było tam radio business ale zmieniłem je jakiś czas temu na profesional a dziś wymieniłem głośniki w drzwiach na dwudrożny zestaw musway csb42x oraz głośniki niskotonowe pod fotelem na Axton ATS-BSUB4 wszystko plug and play, dołożyłem również wzmacniacz wpięty do radia vibe powerbox 65.4. Po podłączeniu wszystkiego oczekiwałem dużo lepszego efektu a otrzymałem jedno wielkie gowno, jest praktycznie tak samo jak nie gorzej niż było i się zastanawiam w czym leży problem bo wszystko podpięte jak należy, przestawiam gain na wzmacniaczu i coś się zmienia ale nie koniecznie na lepiej, nie wiem czemu ale bas z głośników w drzwiach czuć bardziej niż z głośników pod fotelem przez to też na basowych nutach trzeszczy strasznie, błagam niech mi ktoś w tym pomoże bo wydałem tyle siana na to a efektu brak 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

1. Jaki bezpiecznik ma ten wzmacniacz? Słuchałeś go już w jakiejś innej instalacji?

2. Na stronie producenta podają, że ma podział zwrotnicy 50Hz. Masz puszczone full pasmo na csb42x i low 50Hz na suby?

3. Jak jest tak słabo na subach, na pewno wszystko jest tam ładnie dokręcone, nic nie dotyka membran?

4. Z reguły jak steruję wzmacniacz z radia to ustawiam maksymalny oczekiwany poziom głośności na około 3/4 skali aby uniknąć ewentualnych zniekształceń pod koniec zakresu, które będą jeszcze powielane przez wzmacniacz.

5. Jeśli słychać lepiej bas z drzwi niż z subów to przykręć sygnał na drzwi, może suby mają słaba sprawność i potrzebują więcej mocy żeby zagrać. Zresztą mają niby 150W RMS a sterujesz je teoretycznie 65W, gdzie nie wiadomo czy producent wzmaka mówi prawdę, stąd pytanie jaki bezpiecznik tam siedzi. 65W na 150W może być trochę cienko. Może będziesz potrzebować drugi wzmacniacz w mostku tylko pod suby.

6. Czy na wzmacniacz dałeś odpowiednio gruby kabel z bezpiecznikiem przy aku?

Nie wiem jak jest w e92 ale są tam fabrycznie wyjścia niskopoziomowe? może coś jest nie tak z sygnałem wyjściowym?