Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam do was pytanie , ladowanie ok wg mnie nie smierdzi ale moj mechanik twierdzi ze alternator sie grzeje ponad norme. Gdy auto bylo zimne z rana po odpaleniu w ciagu ok 2 minut na postoju nagrzal sie tak ze nie dalo sie dotknac obudowy. Mial ktos z was podobny przypadek ? 

Ma ktos z was moze jakis nowy zamiennik do polecenia ? 
nr z reloem 12317802619

Edytowane przez grz3ju
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mierzył ktoś prąd ładowania? Może akumulator trup i alternator musi ładować tyle, że się grzeje.

spacer.png

Opublikowano

Aku rok temu wymieniony i zakodowany varta 95ah agm

Napisalem ze ladowanie ok. Caly czas pomiedzy 13.8-14.4

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ja nie zapytałem o napięcie tylko prąd. Jaki jest pobór z alternatora gdy tak mocno się grzeje.

Poza tym, dopuszczalna temperatura uzwojenia alternatora to ponad 200stC więc trzeba się zastanowić ile to dużo dla Twojego mechanika.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

Opublikowano

No ciezko powiedziec ile on ma, nie da sie dotknac obudowy po ok 5 minutach od odpalenia , czy moze ktos potwierdzic czy w n47 ma tak samo ? 
Mam multimetr ale nie wiem w jaki sposob sprawdzic jaki jest pobor z alternatora.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miernik cęgowy.

spacer.png