Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Auto bez większych problemów od 3 lat, niestety ostatnio podczas trasy powrotnej zapaliły się komunikaty: przegrzania silnika, braku oleju, braku płynu chłodzącego, oraz niskiego ciśnienia oleju, wszystko naraz.  Zatrzymałem podniosłem maskę a tam taki obrazek podaje filmik kilkunasto sekundowy do youtube gdyż trudno opisać to słowami.  No poprostu fabryka majonezu, gejzer... Czy to normalne ? O co tu może chodzić ? czy bmw tak ma ?  Na moje oko do tego płynu dostał się olej, zważyło się to wszystko i wybuchło. Auto zlawetowane stoji na parkingu.  Widzieliście taki przypadek ? Ps. Dwa tygodnie temu po serwisie zawieszenia (kilka rzeczy wymienione na nowe i geometria) wymienione wszystkie płyny oleje filtry i po diagnostyce.   

Edytowane przez tomy1980
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie, to nie jest normalne.. 

Ps: to niezła diagnostyka 🤣

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

W moim przypadku to nawet majonez sie nie zdążył zrobić. Jak puściła uszczelka podstawy filtra oleju to wpompowalo mi cały olej do ukladu chłodzenia na szczęście na rondzie mignęła mi kontrolka cisnienia na sekundę to zorientowalem sie ze coś jest nie tak. 

Opublikowano

A więc krótkie uaktualnienie co się dzieje: Wymieniona i sprawdzona chłodniczka oleju, wykonane czyszczenie układu. Okazuję się że chłodniczka dobra po czyszczeniu olej dalej leci olej do płynu i robi się majonez który wszystko zapycha. Czyli musiała walnąć uszczelka pod głowicą lub coś w bloku. Ale dziwne bo silnik pracuję równo ma moc nie faluję, nie kopci, w oleju nie ma nic złego żadnego majonezu.  Tylko przedostaje się olej do płynu (tylko w te stronę). To silnik N43B20 z zacnym przebiegiem, nikt tego nie chce naprawiać. Niestety silnik idzie w kosz, szkoda bo do ostatnich chwil bardzo ładnie jeździł.