Skocz do zawartości

Odpływ parkownika klimatyzacji IHKA

raz3rek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam problem z wilgocią na kratkach wentylacyjnych po wyłączeniu klimatyzacji. Sytuacja następująca: samochód jeszcze jedzie, nadmuch działa a my wyłączamy klimatyzację ręcznie. Nie ma zapachu grzyba, pleśni itd ale o tym niżej. Wilgoć pojawia się niezależnie od warunków pogodowych, szyby nie parują, dywaniki pod nogami nie zauważyłem aby były mokre. Po kilku minutach nadmuch wysuszy kratki i tak do następnego wyłączenia klimatyzacji. Tutaj zdjęcie:

https://photos.app.goo.gl/pYJ1DNpfZJ6BoHdbA

Rok temu czyściłem parownik za pomocą chemii serwisowej, specjalnej lancy i zbiornika ciśnieniowego (nie, nie te pianki czy spraye z allegro za kilka złotych. Zużyłem w sumie 2L środka do dezynfekcji klimatyzacji w płynie + następnego dnia 1L izopropanolu). Przez otwór po dmuchawie wysuszyłem suszarką do włosów parownik i owym sposobem pozbyłem się brzydkiego zapachu z klimatyzacji. Prawdopodobnie zatykając przy okazji odpływ wody z parownika bo jak się później okazało podszybie było źle zamontowane i kamerką inspekcyjną wypatrzyłem liście i sporo mniejszych śmieci w komorze parownika.

https://photos.app.goo.gl/J313qXfCuvThCg2u5

Pytanie czy ktoś dobierał się do wężyka od odpływu i czy jest szansa to odetkać bez demontażu skrzyni biegów? Może wystarczy ją odrobinę odchylić w dół razem z silnikiem?

Gdyby ktoś się zastanawiał dostępu praktycznie nie ma. Między podwozie a skrzynię 6HP nie da się włożyć ręki i mamy jedynie dostęp do końcówki gumowej rurki z klapką. Dmuchnąłem sprężonym powietrzem ale nie widać aby się coś zmieniło. Pod autem robi się dość szybko kałuża wody więc odpływ jest drożny. Sam już nie wiem. Mam błąd od czujnika AUC ale wątpię, że on jest z tym powiązany.

X1_Drain_05.jpg