Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mógłby ktoś napisać poprawny proces odpowietrzenia silnika n47 w serii 1 e87 118d? Chodzi mi o konkretną instrukcje krok po kroku. Na YouTube tego nie mogłem znaleźć ani na google. Z góry dziękuję za odpowiedź 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nalezwasz pod korek, zakrecasz, robisz trase ~10km, zostawiasz aby ostygl, sprawdzasz stan. Koniec 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 12.07.2024 o 22:05, kkx5 napisał(a):

Nalezwasz pod korek, zakrecasz, robisz trase ~10km, zostawiasz aby ostygl, sprawdzasz stan. Koniec 

Potwierdzam, wziąłem po prostu z jakiejś trójki tutorial i zrobiłem podobnie. Opiszę może ktoś będzie kiedyś szukał. W tym konkretnym modelu ja znalazłem tylko jeden odpowietrznik na zbiorniczku płynu (taki mały czarny). Odkręciłem go nie do końca i wlałem płyn obserwując wydostające się z niego (tej nakrętki odpowietrznika) pęcherzyki. Jak już leciał tylko płyn to zakręciłem. Zostawiłem potem pojazd na chodzie z otwartym korkiem jakoś na 15-20 minut. W międzyczasie kontrolowałem stan. Jak się zajrzy do środka to widać na początku i jak pompka płynu zacznie pompować, u mnie jest mechaniczna ale w nowszych modelach elektryczna (nie musi być silnik na chodzie wystarczy zapłon z prądem), to widać jak sika do zbiorniczka wyrównawczego i co jakiś czas pierdzi powietrze. Na koniec polecam sobie albo włączyć jak jest opcja pokazywania temperatury płynu chłodzącego albo w jakiejś aplikacji na obd o pojeździć tak długo aż silnik się nagrzeje, otworzy się termostat wymuszając ruch na całym układzie, monitorując temperaturę silnika. W moim przypadku solidne 89-90 st. Na końcu po ostygnięciu sprawdzić jeszcze raz stan i ew dolać trochę. Po tym zabiegu powinno być lux. Pozdrawiam.