Skocz do zawartości

E39 ustawienie pozycji fotela po naprawie regulacji oparcia

fold

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Robiłem większy serwis fotela kierowcy. Zastanawiam się jak poprawnie ustawić pozycję '0' bo nie chce tego robić na oko.

1. Oparcie fotela. Rozpialem jeden wałek. Dociqgnalem do końca pozycję. Podpiąłem tylko drugi wałek i dociqgnalem do końca. Spiąlem oba walki. Na oko wydaje się minimalnie skręcony. Jak próbowałem mierzyć to nie ma różnicy, jednak ciężko się to mierzy wszystko jest obłe.

2. Szyna regulacji przód/tył. Miałem wypięty wałek, nie jestem pewien czy wszedł w ta sama pozycję i tutaj znów nie bardzo jest po czy mierzyć. Listwa zębata nie jest całkiem na wierzchu i nie ma jak policzyć zębów na wałku

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Zależy co rozumiesz przez pojęcie "pozycja zero". Jeśli chodzi o położenie początkowe lub końcowe to wydaje mi się, że nie ma to znaczenia. Kwestia zaprogramowania od nowa położenia.

Jeśli chodzi o położenie między prawą, a lewą stroną oparcia to ustawiałem to na oko przy wyjętym fotelu tak, żeby mi się dobrze siedziało. Potem wstawiłem fotel do kabiny i na tylnych drzwiach za słupkami położyłem poziomnicę 150cm tak, żeby opierała się o słupki. Ona tam idealnie wschodzi do środka. Jak masz coś dłuższego to trzeba opuścić szyby, ale w ten sposób porównasz pochylenie oparcia względem prawej i lewej strony. Niestety jeśli jest źle to trzeba wyjąć fotel i podregulować linkami na nowo. Używałem wkrętarki.

Położenie góra/dół prawej i lewej strony ustawiałem według odczucia, jak mi się wydawało, że jest dobrze.

Edytowane przez Fuser

Mam nowy problem. Po wsadzeniu fotela na miejsce jest jakiś 1cm bliżej podłokietnika niż fotela pasażera. Boczek dotyka podłokietnika  podczas przesuwania. Chyba tak nie było . Może ktoś sprawdzić u siebie? Dwa razy sprawdzałem i uważam że dobrze poskładałem.

Taki odstęp ma pasażer obecnieIMG_20240710_074400663_HDR.thumb.jpg.b73f71761cb11f9637b154a3f60a8bd5.jpgTaki kierowca IMG_20240710_074356028_HDR.thumb.jpg.3cedd4c611363ad8a400a937f13b640b.jpg

Niemozliwe że tak było wczesniej. Nie widzę co tam można źle złożyć 🤔.

Miałem wypięty wałek szyny przód tył, mógł się przesunąć max o 1 ząbek ale nie sądzę że on ma możliwość takiego przesunięcia. Siedzisko i oparcie są względem siebie w linii, widać po szwach skóry. Więc tak jakby siedzisko jest przesunięte wzgledem podstawy ale nie wiem co tu może być nie tak.

Edytowane przez fold

Nie widać żeby było w pionie źle, jednak mały odchyl u dołu na szynie może mieć taki skutek wyżej. Regulacje oparcia zrobiłem o pozycję krańcowa mechanizmu. Na aucie mierząc do poziomicy prawa strona jest trochę bliżej przodu, jednak to chyba nie ma wpływu na takie zbliżenie do środku. Koncza mi się pomysly

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jeśli na dole przy mocowaniu uchwytu od pasa masz tyle samo luzu do tunelu co u mnie (ostatnie zdjęcie), a oparcie ociera o schowek to moim zdaniem może być nierówno ustawiona regulacja góra-dół. 

9 godzin temu, fold napisał(a):

Na aucie mierząc do poziomicy prawa strona jest trochę bliżej przodu,

To normalne po 20 latach użytkowania. Cała konstrukcja jest skrzywiona do tyłu od strony wsiadania dlatego ja ustawiałem tak, żeby mi się wydawało, że oparcie jest prosto. :classic_smile:

EDIT:

Jakby nie było - wyciągnij fotel, postaw na stole i zobacz z daleka czy jest prosty.

Edytowane przez Fuser

Wyjąłem fotel kolejny raz. Postawiłem na równym, wygląda na równy. Poziomica pokazuje że jest prosty, o tyle o ile da się do czegoś przyłożyć (stelaż oparcia). Siedzisko jest niżej od strony wsiadania bo jest ciut zgniecione.

Pożyczyłem fotel z 7mki🫢

Tak samo styka się z podłokietnikiem. Może tak było? Tunel środkowy może być trochę przesunięty jutro sprawdzę czy ma jakąś regulacje.

Patrzyłem jeszcze czy na podłodze, pod wykładzinę coś nie wpadło ale nawet nie ma co wpaść 😞

• Zasłużeni forumowicze

Bardzo dziwne...

Ciasno masz między fotelami. U mnie jest więcej luzu, ale mam nieruchomy schowek. W drugim aucie mam przesuwany podłokietnik taki jak masz u siebie. Tyle, że tam są fotele welurowe. Zobaczę jutro jak to wygląda. 

54 minuty temu, fold napisał(a):

Siedzisko jest niżej od strony wsiadania bo jest ciut zgniecione.

Dlatego zamieniałem u siebie prawy z lewym. Teraz wygląda dużo lepiej i jest twardsze, bo pasażera zawsze jest mniej używane.

57 minut temu, fold napisał(a):

Tunel środkowy może być trochę przesunięty

To będzie widać po dźwigni ręcznego choć wątpię, żeby można było tam coś regulować.

• Zasłużeni forumowicze

Naprawdę nie wiem co ci doradzić. Może oparcie jest na tyle "rozczłapane", że się rozchodzi na boki... W drugim aucie mam podobne luzy jak w pierwszym.

IMG_20240716_091732.jpg

IMG_20240716_091652.jpg

IMG_20240716_091701.jpg

Szerokość fotel kierowcy u mnie 59cm, pasażer 54cm 🫣 Fotel z e38 kierowcy 60cm. Chyba mamy winowajcę.

Jak możesz to zmierz u siebie jak to wygląda w najszerszym miejscu.

• Zasłużeni forumowicze

U mnie wygląda to tak, czyli równo, tylko ja mam taką trochę kombinacje, na stelaże elektrycznych foteli przełożyłem całą tapicerkę z manualnych welurów. Jak dla mnie to musi być jednakowy odstęp inaczej coś nie tak z funkcją siedzisko wyżej-niżej.

IMG_20240716_164011.jpg

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Zmierzyłem fotel pasażera w e38, szerokość 56cm. Jestem zaskoczony bo ten samochód wygląda idealnie.

Jak myślicie, wymiana samej gąbki na niezuzyta wystarczy czy skóra też jest konieczna bo będzie naciągnięta ?

Dziękuję za zdjęcia i pomiary 👍

• Zasłużeni forumowicze

Może tak ma być ? Na realoem pokazuje mi poduszkę oparcia od 09/1998, ale są dwa numery i jeden jest tylko E39, a drugi E39/E38.

Trochę dziwne, że wygniotła się strona od środka auta. Zwykle bardziej obciążona jest zewnętrzna strona przez wsiadanie i wysiadanie, chyba, że auto prowadzi niedźwiedź, to się zgodzę :classic_laugh:

Komforty mają ten sam numer e38/e39

Dobra mam nowinę. Po spuszczeniu poduszki ledzwi szerokość spadła z ok. 58 na ok. 55cm 🫢

Jak widać jest dużo czynników

Wymieniałem teraz poduszkę u kierowcy i ta nowa trzyma ciśnienie ale chyba coś jest nie tak bo można ją pompować w nieskończoność. Właśnie bawiłem się ta poduszka zostawiłem mocno napompowana i zapomniałem o tym.

Czy ktoś widział czym się różni gąbka oparcia z komfortow do zwykłej? Wiem że będzie się różnić ale czy jest szansa na dopasowanie.

Zastanawiam się czy się zużywa się gąbka+ skora czy stelaż też się rozchodzi na boki? Po takiej batalii już nie chce mi się tego rozbierać żeby pomierzyć stelaż