Skocz do zawartości

Wymiana radia MASK

Qubex

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Może gdzieś tu jest podobny temat, ale wolę utworzyć nowy temat.

Posiadam E60 520i 2003 rok, radio MASK, klimatyzacja jednostrefowa. Planuję zakupić radio CCC LCI (z 8 przyciskami, ekran Alpine). Czy radio z LCI podejdzie bez problemu do modelu z 2003 roku. Wiem, że muszę wymienić ekran, kabel od ekranu, ramkę oraz dolną ramkę(nie będzie schowka pod radiem). W zestawie z radiem dostanę nowsze pokrętło iDrive. Pytanie od czego zacząć kodowanie i co muszę zmienić w kodowaniu. Panel klimatronika chcę pozostawić stary.

Z góry dzięki za pomoc 🙂

Kabel do ekranu moze być tan co masz, ja nie zmienialem i też działa. Dobrze by bylo dorobic instalację do wiatraka ccc. W kodowaniu trzeba usunąć wpis FA w CAS i LM od MASK i dodać wpis od CCC, zmienić VIN na VIN twojego auta. A w kodowaniu to mozesz sobie ustawić co chcesz.

PS. Mam takie radoi w 2004 roczniku.

Opublikowano (edytowane)

Jakim programem zmieniasz VIN? Mam również do dyspozycji iste

Jakie CCC posiadasz? Te poliftowe czy te starsze bez przycisków?

Edytowane przez Qubex

Szczerze, nie wiem czy będzie różnica,  ja jakiś czas mialem to radio z VIN z poprzedniego auta ale też działało a AUX to o ile dobrze pamiętam to trzeba wpiąć do MULF2 bo z MULF chyba nie działa a kodowanie MULF2 to tylko po Most i trzeba do tego plik SD.

Sterownik klimatronika co prawda wejdzie ale nie będzie to samo w panelu co stare, polifty mają większe przyciski  wiec będzie "szpara"

Edytowane przez Jarewa

CCC zamontowane, zakodowane, lecz zauważyłem że nie działa mi lewy kanał (drzwi kierowcy, sub pod fotelem), audio stereo. Gdy ustawię balans na lewy przód to gra mi tylny głośnik za kanapą, i cicho gra głośnik pasażera. Nie wiem jak było w MASK.

Nie wiem o co chodzi, słyszałem że możliwe że końcówka mocy siada, jeszcze dzisiaj sprawdzę wiązkę przy kostce może coś się wypięło, ale ciekawi mnie fakt dlaczego przy ustawieniu balance na front left gra mi tylny głośnik za kanapą i cicho głośnik w drzwiach pasażera😂

• 3 miesiące temu...