Skocz do zawartości

Blad 4F80 / 4F8A BMW E61 525 LCI - Skrzynia biegow Automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , zaczne od poczatku. Kupilem samochod z usterka nieswiadomie >niska cena zamydlila oczy . 
Podczas dynamicznej jazdy skrzynia czasami szarpala przy zmianie biegow (raz na 20 przejazdow dynamicznych, nie nie katowalem jej, od zakupu do usterki grubszej minal prawie rok ) do czasu az calkiem padla , dalo sie jechac 30-40 km na godzine przez 100m i wchodzila w tryb awaryjny (slizgala sie itp ) .Postanowilem oddac samochod do specjalisty okolo 40km przejechalem stajac co 100m. Rozwazalem zakupienie regenerowanej skrzyni w kwoci 4-5tys zlotych, ale stwierdzilem po rozmowie z mechanikiem ktory zajmuje sie tylko i wylacznie skrzyniami ZF ze za kwote 5500 do 6500 zregenerujemy moja skrzynie biegow. Ponoc zostalo wymienione duzo mianowicie

-konwerter zregenerowany 
-mechatronika inna ale uzywana 
-tarczki cierne (chyba to sie tak nazywa ) wymienione na nowe
-zawory elektromagnetyczne na mechatronice zostaly moje ale chyba nie wszystkie 
-Olej wymieniony (nie wiem jak miska olejowa)

-okular uszczelniajacy pod mechatronika zostal stary ( wroce do tego pozniej )

-adaptacja zrobiona 

Przy odbiorze stwierdzilem ze jak jechalem bez dodania gazu np 70km na godzine (predkosc nie grala roli) i nacisnalem lekko / mocno gaz to na ulamek sekundy obroty skacza o 0.05 tys obr/min i wracaja do pierwotnego polozenia co trwa 0.1 sec i dopiero zaczyna samochod "ciagnac" . nie jest to odczuwalne ale widoczne wizualnie (mowie o tym jako podpowiedz do mojej usterki, bo mozliwe ze to jeden z objawow ) 
Glownym problemem jest Blad 4F8A i 4F81 - samochod jest na "gwarancji" po regeneracji ale mechanik nie ma pojecia co mu jest , wiem to blad na koszu A. ale to nic nie daje okular uszczelniajacy pod mechatronika jak zostaje zmieniony na nowy to skrzynia przestaje w ogole jechac , na moim starym jedzie ale przy zmianie biegow z 2 na 3 przy dynamicznej jezdzie (raz na 20 przejazdow srednio ) szarpie a czasami wchodzi w tryb awaryjny i wyskakuja owe bledy 4F8A i 4F81 .  Raz udalo mi sie ten blad wywolac podczas szybkiej zmiany (w trybie sport recznie ) z 3 na 4 z 4 na 5 i podczas przeskoczeniia powiedzmy z 4 na 5 ( bo tyle co  skrzynia ja zapiela wrzucilem 5 ) wyskoczyl blad . Jak cos chaotycznie napisalem to wyjasnie , samochod nie jezdzi juz 6 miesiecy POMOCY . 

Opublikowano

Jeżeli nie ma mechanicznych uszkodzeń w skrzyni, to zawory od danego biegu są niesprawne, te na mechatronice. On może działać, czyli jest elektrycznie sprawny, ale puszcza ciśnienie i bieg wyskakuje.  po drugie uszczelka między płytami, taka duża a'la labirynt wymieniona? Jeżeli jest nieszczelna i puszcza pomiedzy ścieżkami będą się działy cuda. Dla mnie gość zajmujący się tylko ZF nie potrafiący rozwiązać problemu, to żart, powinien się zająć czymś innym. Rozumiem, ze można poświęcić trochę czasu na diagnozę, ale bez przesady. Przecież to generalnie proste urządzenie. Zobacz sobie są filmy na YT, w niektórych bardzo dobrze i fachowo pokazane, jak się rozbiera i naprawia mechatronikę. Pytanie, czy ten "fachowiec" zdejmował tylko mechatronikę, czy był w środku skrzyni? Może jest coś mechanicznego uszkodzone?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Był w środku skrzyni , innaczej tarczy Ciernych by nie wymienił ,jeżeli chodzi ci o płytę separacyjną to została wymieniona, zostaje kwestia tych elektrozaworów, właśnie miał znowu je podmieniać i sprawdzać , a jeżeli chodzi o tą uszczelkę co wchodzi pomiędzy skrzynie a mechatronikę taka mała prostokątna z dwoma otworami, spotkał się ktoś kiedyś ze nie można jej wymienić bo skrzynia przestaje jechać ? Byłem fizycznie przy wymianie tej uszczelki (adapter mechatroniki) i zostało to dobrze zrobione a ona i tak nie jechała , po zamontowaniu mojej starej jeździ . Może to w tym miejscu jest problem co o Tym sądzicie ?