Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono. Od dłuższego czasu borykam się z problemem sciągania auta na prawo.

Nie pomogła wymiana opon, zbieżność 3d wskazuje ze wszystko jest ok. Również żaden z magików zwanych mechanikami z moich okolic nie chce się zagłębić w przyczynę mojego problemu. Zazwyczaj wygląda to na szybka naprawę i spławienie. Miałem nawet odczynienia z człowiekiem który po prostu poprzestawiał mi zbieżność na lewo, żeby aż tak mocno nie ściągało 🤦‍♂️ I to człowiek który prowadzi 30 albo i nawet 40 lat warsztat.

No ale przejdę do rzeczy, ponieważ wszystko zaczęło się od pękniętej sprężyny z przodu. i na samym wstępie zaznaczę ze wszystkich opisanych operacji podjąłem się sam. Podczas wymiany przednich sprężyn u znajomego który ma podnośnik i przede wszystkim zawsze czas, znaleźliśmy kolejna usterkę, która było pękniecie śrub od silniczka wspomagania w układzie kierowniczym. Śruby te są aluminiowe i z tego co się dowiedziałem to jest częsta usterka. Niestety silniczek trzymał się na już tylko na 1 śrubie i zdążył obetrzeć pasek który znajduje się w środku i lekko już spękał (nie wiem jak długo jeździłem tak ale pewnie trochę kilometrów zrobiłem). Tak wiec zamówiłem nowy pasek po kilku dniach zdemontowaliśmy układ wyciągnęliśmy cale wnętrze wymieniliśmy pasek i skręciliśmy wszystko do kupy. po tych dwóch operacjach wyjechałem autem i zaczęło ściągać auto na prawo. Po kilku wizytach u magików w okolicach mojego miasta i opowiedzenie im tej historii jeden doszedł do tego ze prawa sprężyna była złe założona. Rozebrał wszystko, założył sprężynę ponownie i zalecił mi pojechanie ponownie na zbieżność. Tak tez zrobiłem zbieżność została ustawiona, ale auto nadal ściąga jeszcze delikatnie na prawo.

I teraz moje pytanie czy może to być również jakaś wada układu kierowniczego? ogólnie przy rozkładaniu tego układu nie wyleciały nam żadne części wewnętrzne, czy inne elementy które się tam znajdują. Wyciągnęliśmy delikatnie cale wnętrze i skręciliśmy je do kupy. Proszę o jakieś porady, albo może namiar na dobrego mechanika (nie magika) w okolicach woj wielkopolskiego albo lubuskie który mógłby dojść do dokładnej usterki i wyeliminowanie jej. z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Opublikowano

Cześć, jeśli chodzi o sprężyny to jest lewa i prawa plus pozycja montażu sprężyny jest kluczowa. Zamiana sprężyn lub obrót sprężyny w trakcie montażu może spowodować ściąganie. 

Sam miałem sytuację, że w aucie które kupiłem to było źle zrobione. Wymiana sprężyn i prawidłowy montaż rozwiązały problem.

W dniu 19.06.2024 o 21:47, Bart3k_c napisał(a):

zdemontowaliśmy układ wyciągnęliśmy cale wnętrze

Co do silniczka wspomagania, nie wiem dokładnie jak to jest zbudowane, ale zastanawiam się czy jest to możliwe że przestawił się punkt zerowy kierownicy co w BMW też ma kluczowe znaczenie.

Miałem nawet odczynienia z człowiekiem który po prostu poprzestawiał mi zbieżność na lewo, żeby aż tak mocno nie ściągało 🤦‍♂️ I to człowiek który prowadzi 30 albo i nawet 40 lat warsztat.

Porażka....jak najdalej od takich magików.

namiar na dobrego mechanika

Na tym bym się skupił. Zaoszczędzisz kupę czasu, nerwów i wbrew pozorom pieniędzy.

Również żaden z magików zwanych mechanikami z moich okolic nie chce się zagłębić w przyczynę mojego problemu

Większość z nich to są partacze wymieniacze, którzy z diagnostyką niestety nie mają nic wspólnego i nie mają na ten temat zielonego pojęcia. 

Pozdro i trzymam kciuki w szukaniu dobrego specjalisty od BMW w Twojej okolicy.

• 4 miesiące temu...