Skocz do zawartości

Nowe BMW X3 (G45)

locomotiv12

Rekomendowane odpowiedzi

Nie komentuje stylu czy piękna, wiadomo że to jest relatywne, natomiast zwykłe wykonanie i design. Taniocha i chińszczyzna w przenośni i dosłownie aż razi. 

Plastikowy i tandetnie wykonany grill z jakimiś "deklami" tudzież z namalowanymi żebrami grilla, ale za to podświetlony WTF?  Czy zunifikowany przedni zderzak i żeby nie "wiercić" otworu na kamery 360 i oszczędzić 2 euro centy, to walnęli kamerkę z boku na plastikowym deklu 😂.  

Tyl to samo (wygląd chyba najbardziej OK) ale funkcjonalnie słabo, otwieranie klapy jakby było niżej, kamera cofania bardzo nisko - już teraz brudzi się jak cholera i wszyscy na to narzekają a będzie teraz gorzej, ale za to tablica rejestracyjna jest na zderzaku 😜

Środek, dyskotekowe ambient light, typowo pod chińczyków 😉 ale w zamian dostajemy plastikowe wykończenia boczków drzwi i tak jak napisałem wcześniej bez prawdziwej skóry na kierownicy nie wspominam o obiciu poduszki powietrznej, bo moja żona w X3 jeszcze się "załapała" ja z 340 już nie.

Deska rozdzielcza pokryta materiałem??? Cool pomysł XD.

Ktoś tutaj na jednym  forów napisał że BMW obniża wykonanie a marki jak VW czy Skoda podnoszą jakość i premium zanika. Przedostatni bastion premium pada - czyli dowolność konfiguracji wyposażenia przez pakietyzacje (idiotyczna tak na marginesie) i jakoś materiałów.

Ostatni "bastion" jeszcze się tymczasowo obronił że w samochodzie klasy X3 wciąż będzie można zamówić 3 litrowego diesla czy benzynę, ale to już koniec premium.

• Lubię to 1

9 godzin temu, locomotiv12 napisał(a):

image.thumb.png.309a70edeece9a16aba7ded4b91e09ea.png

Porównanie wnętrza starego i nowego modelu - które jest bardziej premium według Was?
źródło:https://www.bmwblog.com/2024/06/18/photo-comparison-2025-bmw-x3-g45-vs-previous-x3-g01/

Żaden.:) 

Jestem mega rozczarowany. Już pomijając fakt, że z X3 już nie przypomina suva a podwyższą serię 3 w kombi, coś w stylu cross country w Volvo czy allroad w Audi, to kiedyś jak się do tego samochodu wsiadało to było czuć że to faktycznie premium. A teraz te wszystkie plastiki, to taka tandeta, że nie jedna budżetowa marka jest lepiej wykończona od BMW. Z premium to już pozostał tylko znaczek na masce oraz cena. Idą zdecydowanie w złą stronę. 

• Lubię to 1

Jako ciekawostka, wczoraj nowe x3 pojawiło się na chwilę w konfiguratorze. Udało mi się skonfigurować wszystko mającą wercję m50 za jakieś 460 tys. Startuje od 365 tys. 

x3.jpg

1 godzinę temu, dizel1982 napisał(a):

Jestem mega rozczarowany. Już pomijając fakt, że z X3 już nie przypomina suva a podwyższą serię 3 w kombi, coś w stylu cross country w Volvo czy allroad w Audi, to kiedyś jak się do tego samochodu wsiadało to było czuć że to faktycznie premium. A teraz te wszystkie plastiki, to taka tandeta, że nie jedna budżetowa marka jest lepiej wykończona od BMW. Z premium to już pozostał tylko znaczek na masce oraz cena. Idą zdecydowanie w złą stronę. 

Projekt tego samochodu to są efekty zalegalizowania marihuany w Niemczech😂

Z boku bardzo przypomina X1 U11. Wcześniej w X3 była prosta linia na wysokości dolnej krawędzi szyb i zakrzywienie dopiero na ostatnim okienku. W X1 (zarówno f48 jak i U11) linia ta unosiła się ku górze już od przednich drzwi. Teraz G45 będzie bardzo podobne do U11. 

Mnie dziwi fakt, że do x3 dali silnik B58 bez PHEV, a w g60 jest dostępny tylko w hybrydzie plug-in. Czyli w przypadku sedanów, kombi dbamy o kary za emisję co2, a w SUV'ach (czy jak woli BMW SAV'ach) możemy to olać???

No i w g45 szyby akustyczne są podobno w standardzie, a w g60 nie są dostępne nawet w opcji. 

1 godzinę temu, p0sitiv napisał(a):

Mnie dziwi fakt, że do x3 dali silnik B58 bez PHEV, a w g60 jest dostępny tylko w hybrydzie plug-in. Czyli w przypadku sedanów, kombi dbamy o kary za emisję co2, a w SUV'ach (czy jak woli BMW SAV'ach) możemy to olać???

No i w g45 szyby akustyczne są podobno w standardzie, a w g60 nie są dostępne nawet w opcji. 

W konfiguratorze jest przecież hybryda: X3 xDrive30e

18 godzin temu, locomotiv12 napisał(a):

W 30e jest silnik R4 2.0, czyli B48 (czy jaki on ma teraz kod). B58 to silnik R6 3.0. Może w przyszłości pojawi się w wersji 45e/50e.

19 godzin temu, locomotiv12 napisał(a):

Chodziło mi o to, że piątki nie można zamówć czysto spalinowej z silnikiem b58, a nowe x3 można. 

1 godzinę temu, PKort napisał(a):

W 30e jest silnik R4 2.0, czyli B48 (czy jaki on ma teraz kod). B58 to silnik R6 3.0. Może w przyszłości pojawi się w wersji 45e/50e.

x3 30d będzie dostępne od lata 2025.

11 minut temu, p0sitiv napisał(a):

Chodziło mi o to, że piątki nie można zamówć czysto spalinowej z silnikiem b58, a nowe x3 można. 

540d trafi do konfiguratora w lipcu tego roku.

Wygląda na to, że G45 ma w standardzie elektryczne fotele (kierowcy z pamięcią) - przynajmniej tak sugeruje konfigurator. Pytanie, czy faktycznie tak będzie, czy może idąc wzorem części aut z grupy VAG elektryczny będzie tylko jeden, a drugi manualny (choć konfigurator mówi "fotele elektryczne"). Problem w tym, że G01 bez elektryki nie miała regulacji pochyłu siedziska. Już w polifcie G01 było trochę oszczędności, ale obecna seria 5 nie nastraja optymistycznie. 

Wygląd auta wg mnie na plus, z BMW jest tak, że trzeba chwilę popatrzeć żeby zrozumieć, mi po kilku dniach zaczyna się coraz bardzie podobać, ale martwi mnie wnętrze. Wszędzie wielkie panele plastiku, bez kształtu i wyrazu, oczywiście będzie mówione, że chodziło o modny "minimalizm", miejmy nadzieję, że w "dotyku" wrażenie będzie lepsze.

Tak czy siak dalej będzie to pewnie najlepsza oferta w tym segmencie, bo mechanika raczej się zgadza, szczególnie, że wbrew temu co mówili sprzedawcy w salonie (że tylko R4) oba najlepsze silniki będą.

W dniu 21.06.2024 o 12:38, buster12 napisał(a):

x3 30d będzie dostępne od lata 2025.

540d trafi do konfiguratora w lipcu tego roku.

Mi chodzi o silnik b58, czyli benzyna. W x3 jest oznaczony jako m50, piątce jest on oznaczony 540i ale nie jest on dostępny w EU. Stąd moje zdziwienie, dlaczego w x3 może być dostępny a w piątce nie. Mam nadzieję, że będzie dostępny w x5 g65. 

W dniu 20.06.2024 o 14:50, p0sitiv napisał(a):

no ale jest MHEV 😉
moze to wynika z przeliczenia na masę auta?
czesto tak jest że SUV dostaje mocniejszy motor bez restrykcji ECO terrorystów

EDIT: sprawdziłem i G60 jest ciezsze niz G45 😉 no ale jakoś tak jest że SUVy dostają te mocniejsze silniki..

Edytowane przez cowboy