Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Posiadam E90 320d 177km z xDrive.
Czy można napompować koła do mniejszej wartości niż podaje producent bez obaw o xDrive? Aktualnie posiadam tak jak podaje naklejka na słupku:

Przód 225/40 r18 92Y (2,6 bar)

Tył 255/35 r18 94Y (2,7 bar).

Ostatnio po zmianie opon w warsztacie napompowali mi mniejszą wartość i jeździło się zdecydowanie lepiej, jednak czytałem gdzieś że inne ciśnienie niż podaje producent może się przyczynić do zepsucia xDrive.

A wy jak myślicie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze pytanie jakie masz opony czy run flat. Gdzieś czytałem że na słupku podane są cisnienia dla run flat i to nie ma nic wspólnego ze zwykłymi oponami, które powinny jeździć na niższym ciśnieniu.

Jak jeszcze nie remontowałes xdrive to bym się nie przejmował. I tak Cię to czeka prędzej czy później 😜

• Moderatorzy
Opublikowano

Nieprawda, auto wyjeżdżające fabrycznie bez rft ma taką samą nalepkę, te same ciśnienia. Żaden komponent zawieszenia nie jest inny, tylko opony.

Opublikowano
W dniu 12.06.2024 o 16:23, Skajuu napisał(a):

Cześć. Posiadam E90 320d 177km z xDrive.
Czy można napompować koła do mniejszej wartości niż podaje producent bez obaw o xDrive? Aktualnie posiadam tak jak podaje naklejka na słupku:

Przód 225/40 r18 92Y (2,6 bar)

Tył 255/35 r18 94Y (2,7 bar).

Ostatnio po zmianie opon w warsztacie napompowali mi mniejszą wartość i jeździło się zdecydowanie lepiej, jednak czytałem gdzieś że inne ciśnienie niż podaje producent może się przyczynić do zepsucia xDrive.

A wy jak myślicie?

Ciekawe. Co prawda mam rwd i 6 cyl., ale przy takich samych kołach na naklejce mam napisane 2,4 i 2,5 😳