Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 

Pytałem przed chwilą o flansze, ale w sumie to nie jestem pewien. Auto jeździło super, bez zarzutów.

320d xDrive 2015rok 139tys km przebiegu.

Dzisiaj pojawiły się stuki, które powtarzają się regularnie przy zmianie biegu z D na R i przy odpuszczeniu gazu. Jest to pojedynczy metaliczny stuk. Przy odjęciu gazu czasem występuje z krótkim opóźnienie (tak około 1 sekundy opóźnienia ale nie zawsze)

Bylem juz autem na podnośniku. Elastyczne łączenia wału przy skrzyni i wale wyglądają bardzo dobrze. Nie widzę stanu podpory. Flansza wydaje się nie mieć luzu. Dźwięk raz mi się wydaje, że idzie z łączenia wału z tylnym mostem, raz że z początku (od strony wału) tylnego mostu, a czasem mam wrażenie, że od podpory wału.

Co byście obstawiali? Macie jakieś doświadczenia? Może ktoś się z czymś takim borykał i rozwiązał problem?

Dziękuję za wskazówki.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jak to wygląda w automacie ale manualu podpora wału słychać przy mocnym przyspieszeniu  i nie przez chwilę A przez dłuższy okres czasu.  Natomiast takie stukniecia miałem przy połosiach ale w e46

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Ciekawe czy to nie niesie się po wale, bo u mnie okazało się, że frez na flanszy w skrzynce VTG był na wykończeniu i to właśnie stukało.

Wystarczyłby jakiś ostrzejszy start spod świateł i wałek obróciłby się w flanszy.

flansza-vtg.jpg