Skocz do zawartości

Bmw e39 520i błąd 40 Thermal sensor for oil level defect.

Lolek520

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprawdzając błędy w inpie zauważyłem błąd  40 tak jak w tytule, więc z okazji wymiany oleju wymieniłem także czujnik poziomu oleju (ten w misce). Jednak po zmianie nic się nie zmieniło. Mogę skasować błąd ale po odpaleniu i tak wraca.(wcześniej też mogłem go skasować). Ogólnie to w samochodzie jest zamontowany LCM4 mimo iż auto jest z 1998r (czyli chyba powinien być LCM3). Wchodząc w ten moduł pojawia się komunikat "Version do not match. Malfunction posible", ale mimo tego komunikatu mogę wchodzić we wszystko w LCM. Problem z tym czujnikiem zaczął się z 2 lata temu wtedy po zmianie uszczelki miski pojawiła się żółta kontrolka oleju, mimo iż stan był dobry. Nie wiem czy błąd był wcześniej. Pytanie brzmi czemu dalej pojawia się błąd 40(z tego co wiem w poliftach występował inny czujnik i z tego ten błąd czy ten jest uszkodzony lub jego wiązka). A ten komunikat to informacja o tym iż LCM nie został poprawnie zakodowany?

Gdy skasuje błąd w momencie pracy silnika nie wraca, dopóki nie zapalę ponownie samochodu.

Numer części:
12 61 7 508 002

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.

• Zasłużeni forumowicze

Ten błąd to chyba widnieje u każdego w lcm, a czujnik jeżeli wymieniłeś na jakiś zamiennik, to stąd żółta kontrolka. Tylko oryginalne działają jakiś czas dobrze. Samo powiadomienie o niskim stanie oleju, czyli żółta kontrolka można wykodować i mieć spokój.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Kontrolka zapaliła mi się te 2 lata temu pierwszy i ostatni raz. Od tamtego momentu nigdy mi się nie zapaliła, a teraz gdy zmieniłem czujnik też się nie pali, tylko ten błąd w LCM. Czujnik, który wyjąłem był oryginalny z logo bmw.

• Zasłużeni forumowicze

To bym się nie przejmował tym błędem, może się ktoś pochwali u kogo ten błąd nie występuje, bo u mnie od zawsze i już kilka osób o tym pisało.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze

Hella to oryginał z usuniętym logo bmw.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.