Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

jakiś czas temu robiłem regeneracje wału z wyważaniem ponieważ wał już stukał i łącznik również nadawał się do wymiany. Regeneracje przeprowadziłem w firmie we Wrocławiu.

Po złożeniu wszystkiego do kupy pojawiły się wibrację dochodzące spod siedzenia zaczynające się przy około 80kmh i wygaszające się przy około 100kmh.

Sprawdziłem kilka rzeczy jeżdżąc autem, czy to koła, czy ma znaczenie bieg (testowałem na 3,4,5), jadąc pod górkę, z górki, itp...

Na dodatek wczoraj byłem na przeglądzie i skrzynia biegów jest wilgotna lecz źródła nie znaleźliśmy.

Bardzo możliwe, że te objawy są połączone.

Czy ktoś miał podobny problem? Czy wiecie kto mógłby chociaż zdiagnozować przyczynę?

Planuje wizytę u mechanika i symulacje podobnej prędkości na podnośniku lecz nie wiem czy to da jakąkolwiek odpowiedź.

Dzięki :)

Opublikowano

Rob diagnoze jak najszybciej, wibracja walu to nie jest nic dobrego,

kiedys mialem wibracje w jednym aucie jak lacznik gumowo-metalowy byl pekniety, laczacy skrzynie z walem. 

Ten warsztat co regenerowal wal to sam go demontowal i montowal pozniej.

Jak nie to jedz do tego mechanika nich to sprawdza, moze srob jakis nie dokrecil.

Pozniej ewentualnie do innego niech zweryfikuje to jeszcze ktos inny. 

Mozliwe tez ze sam wal jest zle zregenerowany lub zle wywazony.

Poszukaj opini o regeneracjach tego warsztatu. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.06.2024 o 10:23, mackosky555 napisał(a):

Po złożeniu wszystkiego do kupy pojawiły się wibrację dochodzące spod siedzenia zaczynające się przy około 80kmh i wygaszające się przy około 100kmh.

Kto składał wszystko do kupy? Warsztat od wału czy mechanik? Ktoś z nich coś źle zrobił. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Polecam wyważenie na aucie - ja w ten sposób pozbyłem się wibracji w zakresie 80-120km/h (walczyłem z tym rok) 

Wał był wyważany po demontażu i było niby ok. ale jak wyważono go na aucie (bez demotażu) to okazało się iż "brakuje 2gramy .:) - no i teraz jest ok 🙂 (bo wyważony jest na 0) 

Opublikowano
41 minut temu, PiotrGS napisał(a):

Polecam wyważenie na aucie - ja w ten sposób pozbyłem się wibracji w zakresie 80-120km/h (walczyłem z tym rok) 

Wał był wyważany po demontażu i było niby ok. ale jak wyważono go na aucie (bez demotażu) to okazało się iż "brakuje 2gramy .:) - no i teraz jest ok 🙂 (bo wyważony jest na 0) 

Gdzie wyważałeś na aucie?