Skocz do zawartości

BMW E60 520i - odgrzybianie klimatyzacji

Bartek-1992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po wyłączeniu klimatyzacji w BMW E60 520i czuć nieprzyjemny zapach, tak samo również po włączeniu nawiewu bez włączania klimatyzacji.

Chciałbym odgrzybić klimatyzację. Widziałem już tutaj temat że należy piankę wpuścić w kanał po zdemontowaniu filtrów kabinowych żeby oczyścić parownik. 

Macie jakieś doświadczenia z piankami które są skuteczne, które mniej? Nie ma ryzyka, że ta pianka gdzieś wydostanie się i uszkodzi jakaś elektronikę? Ta piankę wpuszczać również w kratki nawiewów (widziałem filmik jak jakiś serwis tak robił w e60)?

Jaka jest skuteczność sprayu, który rozpyla się podczas pracy klimatyzacji?

Trzy tygodnie temu użyłem takiego sprayu, który stawiasz za przednim fotelem, klima z obiegiem zamkniętym na maksa i czekasz 15 minut.

Oczywiście filtry kabinowe do wymiany (choć wymieniam regularnie raz w roku). Teraz pięknie pachnie, ale jak długo nie wiem, dam znać.

Dawno temu pracowałem w miejscu w którym świadczone były usługi nabijania klimy oraz odgrzybiania. Najlepiej test zdawało odgrzybianie ultradźwiękowe a po tym oznonowanie. Nigdy nie miałem z tym żadnych problemów a odgrzybiało na prawdę zapyziałe układy.

• Zasłużeni forumowicze

Wyłączenie klimatyzacji w NASTOLETNIM aucie będzie przeważnie wiązało się ze smrodkiem.

Najlepiej ustawić temperaturę jaką lubimy i nie wyłączać.

Co do odgrzybiania to stosuję różne pianki i zmywacze alkoholowe. Daję tylko od strony filtrów.

WURTH ma niezłe pianki ale śmiało można i z czymś innym spróbować.

Tylko trzeba mieć świadomość , że ten syf i tak gdzieś zostanie...

Stosuję też ozon i na jakiś czas pomaga.

Co do różnej maści tzw. granatów stosowanych wewnątrz auta to jest to tylko pudrowanie syfa.

Jeden smród zabijasz innym ...

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!