Skocz do zawartości

Uszczelnienie szyby czołowej

Radek528

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, kupiłem wczoraj swoje pierwsze BMW E39, jest w nim sporo do zrobienia, między innymi jest taki problem, że uszczelka przedniej szyby się rozłożyła, prawie jej nie ma, jak mocno pada deszcz, to w środku woda kapie z prawego słupka, na szybie są numery i logo BMW, więc (być może) jest oryginalna, czy da się to jakoś doszczelnić, bez wyjmowania szyby? Oczywiście sam się tego nie zamierzam podjąć, ale słyszałem, że nawet w warsztacie, ciężko jest wyjąć szybę bez jej uszkodzenia.

Doszczelnianie jest złym pomysłem bo nie da się tego zrobić dobrze. Nadal to lepsze rozwiązanie niż nic nie robić.

Dla warsztatu który zajmuje się szybami to jest żaden problem wyjąć i wstawić szybę. Mi się udało zamówić wymianę pod domem, zdjęli, wyczyściłem podszybie i słupki po kilku dniach zadzwoniłem, przyjechali wstawili. Jak masz budżet to wymień na nową. Po tylu latach szyba jest strasznie zrysowana.

Woda która wpływa pod spód robi straszne spustoszenie, trwa to parę lat, u mnie pogniły łączenia kabli i musiałem rozbierać wymieniać!

• Zasłużeni forumowicze

Uszczelka to bardziej funkcja ozdobna, wykończeniowa, ona nie zabezpiecza przed deszczem, albo szyba była wymieniana i coś poszło nie tak, albo rdza podniosła klej. Jeżeli masz szyberdach to może być nieszczelność spływu, bo łączenie jest właśnie w słupku. Tak czy inaczej ściągnij listwę słupka i trzeba podejrzeć gdzie cieknie.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

O szyberdachu zupełnie nie pomyślałem, dzięki! Może rzeczywiście to stąd się wlewa, woda kapie z łączenia prawego słupka z sufitem, niestety szyberdach nie chce się otworzyć, otwiera się kawałek i się cofa, próbowałem zresetować przez trzymanie przycisku, ale dzieje się to samo, coś tam fizycznie blokuje, do góry się uchyla, ale dolna część odsuwa się też tylko kawałek. Cóż, sporo w tym aucie będzie do porobienia ;-) Jeśli chodzi o rdze to akurat wokół szyby nie wygląda na to, żeby coś było pognite.

Podejrzewam, że lepiej było by się pokusić o wymianę szyby. Może się okazać, że pod uszczelkami panuje już straszna korozją i żeby dobrze zamocować szybę będzie się jeszcze trzeba w blacharke pobawić. Nie życzę ci żeby podszybie było schrupane, ale jeśli jest to cena wymiany szyby może się okazać najmniejszym kosztem w całej zabawie. 

Taki urok starych fur

Edytowane przez AndrzejWxx