Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ma ktoś pliki do e9x? od około roku walczę z inpą, nigdzie nie znalazłem czegoś co by się chciało połączyć z brata e92. Sypie błędami że nie znaleziono plików do sterownika D62M57A0.
INPA niby coś się połączy ale nie da się za wiele zrobić, teraz trzeci dzień siedzę znów nad samochodem z bratem walcząc z dźwiękiem po poprzednim właścicielu, wyszło że kablologia jest ok ale radio utraciło kodowanie i AUX w radiu professional się wykodował dlatego też nie ma dźwięku z ekranu z androidem.
NCS zwraca błąd CHASSIS is faulty, nie mam profili NCS poza domyślnym, próbuję się połączyć przy pomocy E98 (wszędzie podają że zawiera całą serię E9x).
Mam nadzieję że tu znajdę pomoc bo w internecie nie ma zbyt wielu informacji.
Obecnie mam pakiet programów "J0K3R5 - Unofficial BMW Standard Tools" który łączy się jakkolwiek w przeciwieństwie do programów z bimmerparku

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mogę pomóc zdalnie

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

Super że ktoś się odezwał, w tym tygodniu pracuję na rano także po 15 jestem w domu pon/wt/czw/pt, śr 16:15-30 powinienem być a w sb/nd mnie raczej nie będzie choć mogę wziąć ze sobą laptopa. Jak możesz to sprecyzuj kiedy by ci odpowiadało a ja postaram się w miarę możliwości dostosować. Jaki program ci odpowiada? TeamViewer czy coś innego pobrać?

Opublikowano

https://bimmerpark.pl/inpa-f

Tutaj masz wszystko co potrzeba, działa, sprawdzone i przetestowane u mnie na e93

Pliki do serii e9x  to E89 a nie E98 !!

Kodowanie radia jak nie masz icoma (najlepiej w oryginale) z optyką (MOST) to podobno proszenie się o kłopoty.  Czytałem, że zwykłym kabelkiem można uwalić system audio, ale czasem komuś się udaje, więc bywa różnie.

Najpierw sprawdź aku, jak jest padaka, to będzie ciężko coś  zrobić, nawet jak masz podtrzymanie ze 100A, można się też ratować drugim aku. Warto sprawdzić, czy złącze diagnostyczne jest ok, czy nikt tam nie majstrował, czy nie ma jakiegoś zabezpieczenia na canie. 

Windows powinien mieć wyłączone wszelkie antywirusy, firewalle, defendery, wyłączone wszystkie niepotrzebne usługi działające w tle. U mnie na win7 działa bez problemu, a z win 10 długo walczyłem i odpuściłem.

Jak nie możesz się bez problemów połączyć, sczytać vin i sczytać błędów to coś jest nie tak. Sprawdż po vinie czy ten silnik (sterownik silnika) jest oryginalny, po swapie czasem są problemy z niezgodnym vinem i nic nie działa automatycznie.

Opublikowano

@Filipfil próbowałem z różnych źródeł w tym z bimmerparku, wiem że E89 odpowiada za serię E9x, icoma nie mam ale kto nie ryzykuje szampana nie pije, może kiedyś dorobię się serii F to zainwestuję. Antywira nie mam, defendera wyłączałem każdorazowo do zabawy, postawię win7 na wirtualnej maszynie tak żebym więcej nie musiał się bawić, może koledze @lukaszewski uda się ogarnąć tak żeby było dobrze, problem mam o tyle że za ostatnim razem na stan dzisiejszy połączyłem się z E92 brata ale nie łączył się z silnikiem, w kablach nie widać aby było coś grzebane.

Opublikowano

Moja beta jest w drodze z Holandii także jeszcze jej nie próbowałem podpiąć, jb4 po internecie to ustrojstwo pseudo tuningowe, brat tego nie ma, w dziewczyny e46 również tego nie ma 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Anydesk,  odezwij się na pw

• Dziękuję 1

6CiWSrm.png

Opublikowano

Nie wiem, kolega zainstalował program ze swoich plików i ruszyło, może ja coś skopałem podczas instalacji a może coś nie tak było w plikach które już miałem + użył programu do czyszczenia rejestru (podobno ccleaner nie usuwa wszystkiego), na razie 335d łączy się, dziś przyjechał do mnie 335is którego jutro podepnę i prawdopodobnie będzie nowy temat na forum ale to już nie w tym temacie, jak się uda to również jutro podepnę e46 zobaczyć czy działa

Opublikowano (edytowane)

Dobra mała aktualizacja z prośbą o dalszą pomoc. E46 320Ci oraz 335d M57 łączy fajnie, został 335is który nie chce się połączyć z żadnym sterownikiem, czy wybiorę airbag/siedzenia czy silnik, N54 wybieram z sterownikiem MSD80 ale wyrzuca ten sam błąd za każdym razem:

ApiCheckJobStatus: Error #100
SYS-0010: INITIALIZATION ERROR
API job error or no such result !

Wg kolegi lukaszewski jest coś nie tak z samochodem, pytanie co i gdzie sprawdzić zanim zacznę znów doszukiwać się problemu w plikach inpy?

Jednak chyba pliki, pożyczyłem delphiego, łączy się z wszystkim..

Edytowane przez przenow2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moje zdanie znasz, łączyłem się nieraz z 335is i nie było problemów..  to błąd stricte od komunikacji, można by jeszcze spróbować z innym kdcanem.

Mowiles, że problem był też z łączeniem z BT więc uznałem na 1000 procent, że wina samochodu i jego komunikacji 

6CiWSrm.png

Opublikowano

Wiem wiem, nie podważam twojej opinii, delphi połączył się więc próbuję z plikami na wirtualnej maszynie tak żeby nie naruszyć twoich, dostałem wczoraj od amerykańca inne pliki, jak wstanę na tyle wcześnie to jutro przed pracą będę testował bo dziś już czasu nie ma.

Inna temat: wczoraj podłączyłem bimmer-tool (android otg) tym samym kablem k+dcan, e90 z 2012r nie chciał się połączyć przez dcan, dopiero jak przełączyłem na k-line się połączył.. Czy możliwe że od naszych bimmerów jest kabel źle opisany? Spróbuję też is podpiąć przez K, może ruszy

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wybaczcie że tak długo temat wisiał z mojej strony w powietrzu, pliki są dobre.. chyba mam źle opisaną naklejkę K-dcan bo ustawienie na K pozwala łączyć z czym tylko chcę. Raz jeszcze dziękuję za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

🫣

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jak mogą być złe skoro od lat z nich korzystam 🥲

6CiWSrm.png