Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry 🙂 Mam problem z BMW e90, coś mi kradnie prąd. 3A po uśpieniu, bezpieczniki sprawdzone i nic się nie zmienia, Bluetooth odłączony zero zmian, tak samo moduły w bagażniku. Klemą ibs po odłączeniu, też zero zmian. Licznik, fotele odłączone. Zero zmian. Błędy jakie mam są od skrętu lamp, prawej. Mam też dwa błędy od dodatkowej pompy której nie mam fizycznie i od żaluzji chłodnicy, której też nie ma. Już nie mam pojęcia gdzie szukać. 

E30
Opublikowano

Pobór prądu nie maleje po wyłączeniu się modułów?

Też ostatnio walczyłem z poborem prądu a raczej z rozładowującym się aku i brakiem możliwości odpalenia samochodu. Okazało się, że winny był 1,5 roczny akumulator Varty. Wymieniłem go i profilaktycznie klemę, bo też miałem jej błąd i problem znikł.

Podejrzyj parametry akumulatora w btoolu czy ISTA.

Opublikowano

No właśnie akumulator wymieniłem i zakodowałem, nie mam błędu od klemy. W btool pokazuje stan naładowania np 90% a po nocy 20%. Ciągle świeci start stop, nawet na próbę wylutowalem diodę z przycisku. Założony już nowy, bo to nic nie dało 

E30
Opublikowano

U mnie też były takie cyrki, po 2 dniach aku kaput.

Napięcie masz ok? Ładuje się w trakcie jazdy? Jaki masz akumulator? Czym go kodowałeś?

Opublikowano

napięcie jest ok, tak samo ładowanie. Kodowałem btoolem, bo miałem o takiej samej pojemności. Bosch 70ah 640A

E30
Opublikowano

Kable sprawdzałeś? Skrzynka bezpieczników nie jest nadpalona? Był wymieniany kabel plusowy do skrzynki bezpieczników?

Opublikowano

Z tego co widziałem to jest wkręcany, od czoła, może się mylę, ale te co się nadpalaja nie mają go z tyłu?

E30
Opublikowano

Zestaw naprawczy kabla: https://allegro.pl/oferta/bmw-kabel-przewod-naprawczy-akumulatora-14646425151?utm_source=notification&utm_medium=cartWithPayment&utm_campaign=cef7b135-c856-4150-84eb-687c2d87cdd6

Kabel idzie od akumulatora do skrzynki bezpieczników. Naprawa polega na wymianie ostatniego odcinka kabla przed wejściem do skrzynki. Robiłem to ostatnio u siebie.

Opublikowano

Okej, mam odłączony moduł komfortu(ten pod bezpiecznikami), moduł Bluetooth, moduł od haka, pdc i keyless. Auto się usypia. Nic nie pobiera, podłączając hak, albo keyless auto się wzbudza i się nie usypia. Czy mogą być walnięte dwa moduły? Czy coś jeszcze jest co tym zarządza?

E30
  • Moderatorzy
Opublikowano

A to nie będzie klamka keyless któraś? Widziałem dziesiątki takich przypadków.